Friss hírek

2008.08.28. 17:57

Több tucat narvált mészároltak le Grönlandon

<p>Több tucat lemészárolt narvált találtak Grönland keleti partjainál. A rendőrség csütörtöki bejelentése szerint valószínűleg orvvadászok hagyták a parton az állatok tetemeit. Grönlandi és dán médiajelentések szerint 48 állatot öltek le, a rendőrség azonban ezt nem erősítette meg.</p>

A narválokat általában a hímek értékes agyaráért vadásszák. Ez nem tilos, de nőstényeket nem szabad kilőni, és el kell távolítani a tetemeket - magyarázta a grönlandi rendőrfőnök-helyettes az AFP francia hírügynökségnek. Morten Nielsen elmondta, hogy a leölt állatokat egy új-zélandi tudományos expedíció tagjai találták Illoqqortoormiutnál, körülbelül két héttel ezelőtt. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A most megtalált narváltetemek között voltak nőstények és borjak maradványai is, azonban csak a hímek agyarát és egy kevés húst távolítottak el az elejtett állatokról - jelentette a Ritzau dán hírügynökség. A hírügynökség szerint Grönlandon tilos a narvál agyarának exportja, az Európai Unióban pedig az import nem engedett.

A narválok egyébként öt méter hosszúra is megnőnek, és elsősorban az északi-sarki vizekben élnek. A hímek agyara akár a három méteres hosszt is elérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!