Önkormányzati választás 2010 | "Nem csak a Misek"

Miskolc – A betegeket és a politika szereplőit is megszólítja közleményében a Misek Kft. ügyvezetője.

A választási kampány során a miskolci városi kórházra (Misek) tett megállapítások a legtöbb dolgozóban azt az érzetet keltik, hogy a jövőben nem sok jóra számítsanak, ily légkörben nem lehet kiegyensúlyozott munkavégzést elvárni”, szögezi le közleményében a Misek Kft. ügyvezetője, Kovács Zoltán. Épp ezért kéri, a politikai élet minden szereplőjét az egészségügyi ellátórendszert jellemző pénzhiányt, a finanszírozási problémákat, az elvárások és a lehetőségek közötti összhang hiányát ne állítsák be úgy, hogy ez csak a MISEK Nonprofit Kft-re jellemző egyedi sajátosság.

A pénz hiánya miatt várólistára kerülő betegektől türelmet és megértést kér. Mint írja: a kórház dolgozóinak lehetőségei végesek, az osztályok a működésre kapott összeg alapján szűkre szabott havi keretekből gazdálkodhatnak. A bevétel 70,2 százalékát bérekre, járulékokra, orvosi szolgáltatások ellenértékére fizetik ki. Ahhoz, hogy ebből akár csak 10 százalékot is megtakarítsanak, a betegellátó szolgáltatásaikat, a létszámot kellene csökkenteni. Ez utóbbi tovább nehezítené a betegellátást, amely feltételeinek biztosítására mindössze a bevétel megmaradó 29,8 százaléka jut.

A kórház egyebek mellett abban bízik, hogy az általuk nyújtott egészségügyi szolgáltatásokért megkapják azok valós ellenértékét, s nem marad hosszabb távon az egészségügyi beszállítók nyakán az egészségügyi ellátás finanszírozása.

ÉM-SzK