Önkormányzati választás 2010 | "Miskolcnak egy nagyot kell lépnie"

Kósa Lajos
Kósa Lajos
Miskolc – Kósa Lajos szerint Miskolcon elsősorban munkahelyek teremtésére van szükség.

Lakossági fórumot tartott hétfőn este dr. Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP miskolci polgármesterjelöltje és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere. A fórumot megelőző sajtótájékoztatón dr. Kriza Ákos azt hangsúlyozta: a ’90-es évek végén a két megyeszékhely még azonos szinten állt, azóta azonban Debrecen fényévekkel megelőzte Miskolcot. „Mit tettek a fejlődés érdekében?” – tette föl a kérdést Kósa Lajosnak.

Az ügyvezető alelnök jelezte: az országnak és így Miskolcnak is munkahelyekre, erős gazdaságra, létbiztonságra és közbiztonságra van szüksége, ezért a kormány szándéka, hogy egymillió munkahelyet teremtsen a következő években.

Nem sikerült

Miskolc gondjairól és jövőjéről szólva Kósa Lajos kiemelte: a városnak a rendszerváltozás után a hagyományos iparágak összeomlása után nem sikerült a lépésváltás. Az akkori városvezetésnek nem a kohászat megmentéséért kellett volna kuncsorognia a kormánynál, hanem ki kellett volna találni az új utat, figyelmeztetett. Debrecennek azért sikerült, mert a magas hozzáadott értékű ipar és szolgáltatás irányába indult el, és ezekben az iparágakban a jövőben is hatalmas lehetőségek vannak.

Példaként említette a biotechnológiát és a biomechanikát, valamint a gyógyászattal összefüggő szolgáltatásokat, melyek tudásbázisát a helyi egyetem teremti meg.

Miskolcnak egy nagyot kell lépnie, váltania kell, új szemléletű vezetők kellenek,mert különben beleesik a szakadékba – fogalmazott végül Kósa Lajos.