Önkormányzati választás 2010 | Ellehetetlenített önkormányzatok

Miskolc – Cselekvőképtelen kormányzás? – tette fel a kérdést csütörtökön megtartott sajtótájékoztatója címében Gúr Nándor és Varga László, két Borsod megyei szocialista országgyűlési képviselő.

Gúr Nándor szerint a kérdést az indokolja, hogy a kormány csak a hatalomcentralizáló döntéseinek meghozatalában képes gyors lépésekre, Borsod megyét magára hagyta: nem csak az ígért árvízi segítség akadozik vagy maradt el, de az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal a gazdaságot is olyan helyzetbe hozta, ami az amúgy is nehéz körülmények között élő észak-magyarországi emberek zsebéből havonta súlyos tízezreket húz ki.

A bankok megadóztatása Gúr Nándor szerint szintén a kisembereknek árt, mert a pénzintézetek áthárítják a pluszterhet ügyfeleikre, s az egykulcsos, 16 százalékos adórendszer bevezetése – ami a választások előtt beharangozott azonnali, radikális adócsökkentéstől messze van – is várat magára; ráadásul ez a magasabb jövedelműeknek kedvez, hiszen a Borsod megyében élők döntő többségének olyan alacsony a jövedelme, hogy a magasabb adókulccsal soha nem is adózott. Most, ha egyszer bevezeti a kormány az egykulcsos rendszert, még az adójóváírást is el fogják veszíteni. Gúr Nándor elmondta még: amikor négy hónappal ezelőtt az Orbán kabinet átvette az ország irányítását, az adósságállományunk a DGP 78 százalékát tette ki, ami mára 83 százalékra emelkedett.

Varga László is a devizahitelesek szemszögéből közelítette meg a gazdaság kérdését: elmondta, több helyről hallott már panaszt amiatt, hogy a frank árfolyama 220 forint körül van, ami sokak számára a törlesztőrészletei megduplázódását eredményezte. Az árfolyam visszaszorítására a kormánynak a „középárfolyam használatán kívül” nincs más ötlete. A magas árfolyam azonban nem csak magánszemélyeket, de számos önkormányzatot is nehéz helyzetbe hozott, a megyében már több olyan településről is tud Varga László, amelynek likviditási gondjai vannak, majd megemlítette, hogy a Gazdaságkutató Intézet prognózisa szerint a növekedés a vártnál fél százalékkal el fog maradni jövőre. Varga László szerint úgy lett volna tisztességes, ha Orbán Viktor a választások előtt elmondja a lakosságnak, ha kormányra kerül, komoly megszorításokat kell életbe léptetnie.

ÉM-SZP