Önkormányzati választás 2010 | "Az ügyészség segíti a kampányt?"

Miskolc – Az ügyészség kampányban betöltött szerepéről kérdezte Káli Sándor a legfőbb ügyészt.

Segíti-e az ügyészség a politikai pártok kampányát? – tette fel írásbeli kérdését Káli Sándor polgármester dr. Kovács Tamás legfőbb ügyésznek. Ezt annak kapcsán tette – mondta el –, mivel a sokadik sajtótájékoztatón hangzik el, hogy politikusok titkos ügyészségi információkra, illetve a debreceni ügyészségre hivatkoznak.

A legfőbb ügyésznek írt levele kapcsán szerdán Káli Sándor sajtótájékoztatón mondta el véleményét: az ország számos településén a polgármester- és képviselőjelöltek igyekeznek kriminalizálni a közbeszédet, ezért feljelentést tesznek vélt büntetőügyekben vagy folyamatban lévő eljárásokra hivatkoznak. Mivez ezekről az ügyekről – folytatta – hivatalos tájékoztatás a médiában nem jelent meg, felmerül a gyanú, hogy az ügyészség, illetve annak dolgozója törvénytelenül összejátszik miskolci politikusokkal.

A polgármester – az Országgyűlés Házszabályára hivatkozva – négy kérdést tett fel dr. Kovács Tamásnak: az önkormányzati választási kampányban érvényesül-e a politikamentesség az ügyészségen, kijuthatnak-e ügyészségi információk, miskolci politikusok kértek-e az ügyészségtől folyamatban lévő ügyben tájékoztatást, valamint van-e olyan eljárás, melyben a miskolci politikai szférához köthető személyt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak.

A sajtótájékoztatón Káli Sándor arról is beszélt, hogy a Jobbik napokban megjelent kiadványában megjelent fotó miatt – amely Káli Sándort börtönben, bilincsben ábrázolja – becsületsértés miatt feljelentést tesz.