"Ön nyert lottón": hazudják e-mailban

"Ön nyert lottón": hazudják e-mailban
Miskolc – “Tájékoztatjuk Önöket, hogy e-mail cím csatolt egy jegy száma (…) az első kategória a promócióval, győztesek felvette a számítógépes rendszer, levonni a vállalatok és a magánszemélyek az e-mail címeket az egész világon.” Érti kedves Olvasó?

Ha még sem, akkor olvassuk együtt tovább! Íme: “Az felhívja voltak hivatalosan is bejelentette, november 24, 2010. Van tehát oda egyösszegű € 1.000.000.00 (Egymillió euró), amely a győztes fizetik ki a kategória győztes. Az alábbiakban a nyerő Data.”

Ezután a hivatkozási-, a jegy-, a batch- és az úgynevezett sorozatszámot is leírják nekünk, ám a legszebb talán a “Lucky Number“. És ha már nagyon izgulnánk – 1 millió euró, az 1 millió euró, na – akkor ízlelgessük csak a következő mondatot: “Kérjük, forduljon Sponsorlotterij kereset részleg azonnal esedékes feldolgozása és utalványozása a pénzdíj, hogy Ön kijelölt számlára az Ön által választott.” Majd egy név, és az elérhetőség: telefonszám, fax, e-mail.

Kamu és adathalászat

Még mielőtt elköltöttük volna  – fejben – a közel 300 millió forintot, megkérdeztük egy Internetes szakembert a levélről, aki a következőket válaszolta megkeresésünkre.
“Ez egy szimpla adathalászat! Extra gyanús, ha nagyon értelmetlen címről vagy saját magunktól kapunk levelet.” – mondta a szakember. “Ebben az esetben például egy olasz címről jött a levél, de a küldő neve alatt holland e-mail cím szerepel. Rejtve van, hogy ki, kik a címzettek, és enyhén szólva is kamu a szöveg. Ez ránézésre egy nyers google translate fordításnak tűnik.”

Adódik a kérdés: mit tegyünk az ilyen és ehhez hasonló levelekkel, és ellen?
“A legfontosabbak: ne válaszoljunk rá!” – folytatta a miskolci informatikus. “Ne nyissuk meg a csatolmányt és azt ne küldjük tovább! Töröljük az e-mailt és állítsuk be a spam szűrőnket.”Ha valaki mégis válaszol, akkor nem sok jóra számíthat. A szakember szerint jobb esetben még több spam-re, ám ha bizalmas adatokat adott meg, akkor bizony “bármire”.

(Juhász-Léhi)