21. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban – augusztus 17-20.

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg péntektől hétfőig a Budai Várban a Mesterségek Ünnepét . A négynapos népművészeti fesztivál nyitóestjén születésnapi koncertet ad Sebestyén Márta – közölte a Független Hírügynökséggel Igyártó Gabriella főszervező.

A Mesterségek Ünnepén minden évben a népi kézművesség egyik ágát helyezik a rendezvény középpontjába. Idén a bőrművesség a fő téma. Ehhez kapcsolódóan nyílik kiállítás kedden a Magyar Nemzeti Galériában – “Kifordítom, befordítom” címmel. A tárlaton a Kárpát-medence bőrműves hagyományainak továbbélését mutatják be 60 alkotó csaknem 300 munkáján keresztül, közölte Igyártó Gabriella.

A Mesterségek Ünnepén a Népművészeti Egyesületek Szövetségének 50 tagszervezete képviselteti magát, így péntektől hétfőig akár 800 mester műhelytitkát is elleshetik a látogatók. Péntektől vasárnapig a legkiválóbb magyarországi kézművesek mutatkoznak be a Budavári palota körül. Ebben az évben is érkeznek határontúli mesterek is, Erdélyből és a Vajdaságból.

A négy nap során a kézműves bemutatók, kirakodóvásárok, játszóházak, és bábszínház mellett zenés programok is várják a közönséget. A Palota Színpadon fellép mások mellett Sebestyén Márta, Palya Bea, Szalóki Ági és Lovász Irén. Külföldi zenekarok is jelen lesznek a Mesterségek Ünnepén, így például a sepsziszentgyörgyi Háromszék Együttes.

Ebben az évben is a mesterségek Ünnepén adják át a Népművészeti Egyesület Szövetségének díjait. Vasárnap este hatkor derül ki, hogy ki kapja az Év mestere, az Év ifjú mestere, valamint a Hagyományőrző, illetve a Király Zsiga elismerést.

Ebben az évben 79 milliós költségvetésből gazdálkodik a rendezvény, mondta el érdeklődésünkre Igyártó Márta. Ebből 25 milliót pályázatokon nyert a Mesterségek Ünnepét megrendező Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a fennmaradó összeget önerőből teremtik elő, tette hozzá a főszervező.