Ítéletet hirdettek a miskolci leszázalékolási botrány ügyében

Miskolc – Összesen ötvenhárom vádlottat ítélt el szerdán első fokon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság abból a hetvenből, akiket a miskolci leszázalékolási botrány néven elhíresült bűncselekmény miatt vontak felelősségre.

Ketten letöltendő szabadságvesztést kaptak, a többiekre felfüggesztett börtönbüntetést és/vagy pénzbírságot szabtak ki. Legtöbbjüket vesztegetés és befolyással való üzérkedés bűntettében találták bűnösnek. Két vádlottat próbára bocsátott, tizenötöt pedig felmentett a bíróság.

Az ügyben még 2003-ban kezdődött nyomozás, amikor felmerült a gyanú, hogy Miskolcon orvosok pénzért százalékoltak le embereket, akik ezáltal jogosulatlanul kapták az állam által biztosított havi juttatást. A bírósági tárgyalás 2006 óta tart. Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a tizenketted rendű vádlott 3 év 6 hónap, a tizenharmad rendű vádlott pedig négy év letöltendő szabadságvesztést kapott, tizenkét vádlott büntetésének végrehajtását felfüggesztették. A hetvenből két vádlott súlyos beteg, emiatt ügyüket külön kezeli a bíróság. Az 53 elítélt többségének pénzbüntetést is fizetnie kell. Két vádlottat próbára bocsátott, tizenöt személyt pedig felmentett a taláros testület.

Az ítélet indoklását délután olvassa fel a bíróság. Azután dől el, hogy az elítéltek vagy az ügyész fellebbeznek-e a kirótt büntetés ellen, vagy az ítélet jogerőre emelkedik.

– Független Hírügynökség –