Íme, a legnagyobb elbocsátások – Leépítési toplista!

A Fortune összeállította azoknak az amerikai cégeknek a listáját, amelyek a legtöbb alkalmazottat bocsátották el a válság során.

Az első helyen a Citigroup végzett, a cég összesen 57 700 főt bocsátott el 2008 óta, több hullámban. A pénzügyi óriás így is több mint 267 ezer munkavállalóval dolgozik és vesztesége 2009-ben 1,6 milliárd dollárt tett ki – írja a Világgazdaság online.

Második a Time Warner, a cég először az AOL internetes cégen adott túl, majd saját kábeltelevíziós üzletágát építette le, 56 ezerrel csökkentve az alkalmazottak számát. A Time Warnernél jelenleg 31 ezren dolgoznak.
Harmadik a Starbucks, a kávézólánc 34 ezer főt bocsátott el, miközben összesen mintegy 900 üzletet zárt be világszerte.
Negyedik az Alcoa, 28 ezres csökkentéssel, ami a teljes létszám harmadát teszi ki. Az acélipari óriás.

Ötödik helyen a General Motors, 26 ezres vágással. A csődvédelemből kimászó autógyártó konszern csak az Egyesült Államokban tizenkét gyárat zár be 2012-ig, ami újabb 22 ezer fő számára jelent munkanélküliséget.

Hatodik Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway, mintegy 24 ezres leépítéssel, a holding néhány alapvető ágazatában csökkentette a létszámot, igaz, a Burlington Northern Santa Fe vasúttársaság megvásárlásával az alkalmazottak száma 35 ezerrel nőtt.

Hetedik az AIG, a hírhedt biztosító egyik másik Fortune listán is szerepel, a biztosító szenvedte el ugyanis a legnagyobb veszteséget az amerikai cégek történetében. A bónusz botrányokról ismert pénzintézet 20 ezerrel csökkentett létszámát egy év alatt.

Nyolcadik az AT&T, a telekom cég is csaknem 20 ezerrel vágta a létszámot, ezzel globális munkaerejét 5 százalékkal mérsékelte.

Kilencedik a Caterpillar, a gépgyártó 19 ezer fővel kevesebb dolgozót alkalmaz, a leépítések a 2008-as válság kezdetével indultak és idén márciusban is folytatódtak.

Tizedik a General Electric, 19 ezres leépítéssel, melynek nagy részét a cég pénzügyi részlege, a GE Capital tette ki.
Forrás: www.vg.hu