20,5 millióra bírságolták az Auchant

20,5 millióra bírságolták az Auchant
Beszerzési ár alatt forgalmazta a Csehországból származó UHT-tejeket az Auchan, ezért a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) 20,5 millió forintra bírságolta az üzletláncot – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn.

Az Auchan és a Tesco ellen a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) még szeptemberben tett bejelentést beszerzési ár alatti értékesítés gyanúja miatt. A hétfői közlemény szerint az MgSzH vizsgálata megerősítette ezt a gyanút és összesen 20 515 379 forintra bírságolta az Auchant. A beszerzési ár alatti értékesítést ugyanis az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény tiltja. A jogszabály szerint a kereskedők az élelmiszereket nem adhatják olcsóbban, mint amennyiért azokat vették.

Az Auchan már befizette a büntetést. A Tesco esetében a vizsgálat még tart és várhatóan december elején fejeződik be, addig az MgSzH az eljárásról nem közöl részleteket – derül ki a tárca közleményéből.

A dokumentum szerint az utóbbi időben többször is előfordult, hogy egyes import termékek 115-145 forintos literenkénti árakon kerültek a pocokra, miközben a hazai UHT-tejek 170-180 forintnál olcsóbban nem jelenhetnek meg a kiskereskedelemben.
– Független Hírügynöksg –