Év végére lesz elég fedél

Házépítés Edelényben
Házépítés Edelényben
Felsőzsolca, Edelény, Szendrő, Hernádszentandrás – Még javában tart az újjáépítés megyénkben a nyári nagy árvíz után.

A megye árvíz sújtotta településein érdeklődtünk: hol tart a helyreállítás, lesz-e minden károsult feje felett fedél télre? Az árvíz több hullámban is érintette Edelényt, a település utcái sokáig álltak víz alatt. „Az év végére minden károsultnak tető alatt lehet a háza, nagyobb részük már el is foglalta új otthonát” – tájékoztatott Molnár Oszkár, Edelény polgármestere.


Kicsúsztak a határidőből

Harminc ingatlan vált lakhatatlanná az árvízben, ebből huszonnégy került az állami támogatási rendszerbe, hat család esetében kicsúsztak a határidőből az ő építkezéseik is folyamatban vannak, van, akinél már kész a tető, de mindenkinél még ebben az évben várható a beköltözés – tudtuk meg a polgármestertől. Az erősen igénybevett Bódva-gáttal már nem ilyen kedvező a helyzet, a tervek kész vannak, de a kivitelezés egyelőre várat magára.

„Jelenleg a híd engedélyezése folyik, jövő héten elkezdődhet várhatóan az építés” – fejezte ki reményét Szaniszló János, Szendrő polgármestere.


Végleges híd épül

A település első embere elmondta, összesen 80 ház sérült meg és 17 vált lakhatatlanná az árvíz következtében. Ebből tizet állami segítséggel, vásárlással váltottak ki, jelenleg két ház esetében adategyeztetés folyik. Öt lakóház az ökumenikus segélyszervezet segítségével épült újjá, illetve az utolsó simításokat végzik a sérült ingatlanok esetében is szintén a szervezet finanszírozásában, mely esetenként 100 ezertől több millió forintos segítséget is jelentett – közölte a polgármester. A városi károk esetében a több mint száz milliós vis maior keret előlege érkezett meg, pedig ebből épülne többek között a híd – mintegy 50-60 milliós költséggel – és a teleház. Az erősen megrongálódott gondozóházat közel nyolcmilliós költséggel sikerült rendbe hozni.

ÉM-PGY


Ők is voltak hasonló bajban

eszak | 2010.11.09 15:05
Devecser, Hernádszentandrás – Hazaérkeztek a hernádszentandrási önkéntesek, akik Devecserben segédkeztek.

Jegyzet: Képtelenség

eszak | 2010.11.07 14:30
Képtelenség, mondtuk a borsodi árvízi pusztításokról szóló hírek hallatán. Szalóczi Katalin jegyzete

Felépült végre a házuk!

eszak | 2010.11.05 18:50
Felsőzsolca – Magyar Andrea és kislánya sorsát hónapokon át követtük nyomon. Szombaton már az új házban hajtják álomra a fejüket.

Újra ház, a Hit segítségével Felsőzsolcán

eszak | 2010.11.03 17:34
Felsőzsolca – Nyíregyházi Hit Gyülekezet Szociális Szolgálatának önkétesei a beköltözés előtti utolsó simításoknál tartottak szerdán.

Kötbér: kinek, mikortól, hogyan?

eszak | 2010.11.02 20:35
Felsőzsolca – “Az épület értékének naponként felszámított fél százaléka, azaz egy 10 millió forintos épület esetében napi 50 ezer forint.”