Év sportolója 2009: Az utánpótlás győztesek

Az utánpótlás kategóriában sem volt könnyű a tíz tagú zsűri dolga, mert sok jó eredmény született tavaly. A győztesek végül Gáspár Eszter, Sütő Dávid és a tiszaújvárosi triatlonosok lettek.

LÁNYOK

Gáspár Eszter (cselgáncs, Miskolci VSC)

A vasutasok judokája, Illyés Miklós tanítványa 2009-ben harmadik helyezést szerzett az U23-as Európa-bajnokság 63 kilós súlycsoportjában. Az eseménynek a törökországi Antalya adott otthont.

– A tavalyi évem nagyon rosszul kezdődött, hiszen folyamatosan sérült voltam, hol a vállammal, hol a könyökömmel bajlódtam, ezért eleinte nem is jöttek az eredmények. Antalyában aztán végre sikerült összeszednem magam, olyan ellenfeleket vertem meg, akiktől korábban kikaptam és akik előttem álltak a világranglistán. A mostani hét végén már Világkupa viadalon indulok Szófiában, alig várom, hogy tatamira léphessek. Aztán májustól beindul a londoni olimpiai kvalifikációs versenyek sorozata, szóval nagyon komoly feladatok várnak rám.

FIÚK

Sütő Dávid (vívó, Diósgyőri VE)

Valami jól működik a DVE-műhelyben, ugyanis bizonyos időszakonként előjön egy-egy tehetség, aki aztán képviseli a klubot nemzetközi versenyeken. Az előző évben a 18 esztendős Sütő Dávid volt az, aki jeleskedett a páston, a legnagyobb eredményét a novemberi, Odensében megrendezett junior Európa-bajnokságon érte el, a fiú párbajtőr csapattal aranyérmet szerzett.

– Amikor edzőmmel, Patócs Béla bácsival tavaly év elején beszélgettünk, hogy mit szeretnénk, arra jutottunk, hogy másodéves juniorként illene ott lennem az elején. Az Eb-ig majd minden versenyen sikerült bekerülnöm a nyolcba, vagy legalább a tizenhatba. Dániában egyéniben egyikünk sem ért el jó eredményt, de csapatban remek formában voltunk. Milyen típusú vívó vagyok? Néha szenvedős…

CSAPAT

TVK-Mali TK

fiú triatloncsapat

A Tiszaújvárosban megrendezett triatlon klubcsapat országos bajnokságon a csapat megnyerte az utánpótlás 2. kat. fiúk küzdelmét; Hankó Dávid, Hankó Gábor, Balogh Bence, Bacsa Máté összeállításban. A srácok szószólója Hankó Dávid volt:

– Erre a bajnokságra kidolgoztuk a saját taktikánkat, aminek az volt a lényege, hogy az elején, az úszás és később, a kerékpár során sem hajtjuk ki magunkat teljesen, amennyit csak lehet, tartalékolunk az utolsó számra, a futásra. Tisztában voltunk ellenfeleink képességeivel is, hiszen ismertük őket. Minden a terv szerint alakult a hűvös, esős időben, legnagyobb riválisunkkal, a Mogyi-val együtt mentünk két számon keresztül, de mivel mi jobb futók vagyunk, az utolsó számban elléptünk, s jelentős előnnyel nyerni tudtunk.