Érvágás a DVTK-nak az ötmillió

DVTK
DVTK
Honlapunk információi szerint a DVTK-t üzemeltető Diósgyőr FC Kft. nem kapta meg a miskolci önkormányzattól – a két fél szerződése szerint – neki járó havi támogatást.

A 4,8 millió forintos havi támogatás elmaradásáról dr. Mokrai Mihályalpolgármester nyilatkozott.

“Engedményezték”

– Az önkormányzati tulajdonban lévő MIBER Kft., aki a diósgyőri klubház tulajdonosa, valamint a DFC Kft. között létezik egy bérleti szerződés, melynek két eleme van – mondta dr. Mokrai Mihály. – Ezek szerint a futball vállalkozásnak egyrészt havi fix bérleti díjat kell fizetnie a MIBER-nek, másrészt a nézőszám utáni bevételből egy bizonyos százalékot. Ez az összeg azonban nem az önkormányzat kasszájába kerül, de nem is marad a MIBER Kft.-nél, mert a MIBER a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Közhasznú Társaságnak utalná át az ominózus összeg kilencven százalékát. Azért, hogy ezt az összeget a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Közhasznú Társaság pályák fejlesztésére, üzemeltetésére, az edzési lehetőségek javítására fordítsa. Sajnos, a DFC Kft. 2006. óta nem tett eleget fizetési kötelezettségeinek, az elhangzott ígéretek ellenére sem történt előrelépés. Így a MIBER Kft. a futball klubot működtető társasággal szembeni követelését „engedményezte” Miskolc Megyei Jogú Városnak, a város pedig kifizette a százszázalékos ellenértéket a MIBER-nek. Vagyis az önkormányzat nem csinált egyebet, mint bekompenzálta ezt az összeget, ami jogilag, pénzügyileg rendben van, és erről írt egy tájékoztató levelet a klubnak. Hangsúlyozom, a miskolci önkormányzat egy korrekt összeget, évi 60 millió forintot fordít a diósgyőri labdarúgásra, amiből 12 millió forintot az utánpótlásra kell elkölteni. Egyáltalán nem célunk, hogy a futball és ezen belül a stadion kárt szenvedjen, nem ezért rendeztük a tulajdonviszonyt, és nem ezért folytat különböző tárgyalásokat az arra megbízott biztos. Ugyanakkor, ha valakinek kötelezettsége van, azt illik rendezni, az nem lehet, hogy ingyenesen használja az infrastruktúrát. Nem tudom, hogy ez a mintegy 5 millió forint, mert ennyiről van szó, mennyiben veszélyezteti a DVTK működését, de az biztos, hogy a város nem vett el egy fillért sem a rendszerből.

Két bérleti díj

A klub ügyvezetőjét nem tudtuk elérni szerda este, de nem hivatalos, a klubhoz közeli forrásokból úgy értesültünk, hogy a DFC Kft. évek óta vitatja, hogy két jogcímen kelljen nagyjából azonos összeget fizetnie a bérleti díjként ugyanazért, az egyik összeget a DSM Kht.-nak a másikat pedig a MIBER Kft.-nek. A DSM Kht.-nak, a létesítmény fenntartónak ki lett fizetve az összeg, a hátralék a MIBER Kft. felé keletkezett. A DFC Kft. tervezett költségvetéséből ,,kiesett” 5 millió forint miatt – információink szerint – a klub alkalmazottjai nem kaptak fizetést.