"Értsük meg a történelem üzenetét!"

Hernádszentandrás – Február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja, erre emlékeztek megyénkben is.

A mai megemlékezés egyik fontos célja, megérteni a történelem üzenetét – kezdte ünnepi beszédét dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke azon a hernádszentandrási ünnepségen, amelyet a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartottak csütörtökön. Így folytatta: értsük meg a polgárok szavát, akik tudták, milyen volt akkoriban élni, milyen volt a társadalom „megbízhatatlan elemeként” hátrányt szenvedni.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján nem kerülhető meg a kérdés: miért nem látjuk még mindig a kommunizmus valódi arcát? Miért nem látjuk, hogy az a Lenin, aki korunk divatpólóin díszeleg ugyanaz, aki írásban kérte az agyonlőtt papok számát? Miért nem hiszünk a szemünknek, a fülünknek, miért nem hallgatunk azokra, akik a saját bőrükön tapasztalták meg ennek a rendszernek a tevékenységét?” – mondta az elnök. Hozzátette: a kommunizmus, mint ideológia elutasítandó, hiszen megpróbálta eltörölni múltunkat, megtörte, megalázta az embereket. Feladatunk emlékeztetni a társadalmat, hogy ebből nem kérünk – fejezte be beszédjét.

Az ünnepségen Üveges Gábor, a település polgármestere is felszólalt: „A kommunizmus egy olyan korszak volt, amely nélkülözött minden értéket, az emberi és isteni törvényeket semmibe vette…Ha azt hisszük, magunk mögött hagytuk, akkor áltatjuk magunkat.” Beszédét azzal zárta, hogy hazánk legnagyobb kihívása az, hogy visszaadja az értékét annak, hogy mit is jelent embernek lenni.