Értékteremtő tevékenység legyen

Az elmúlt évben közel 9 milliárd forintot fordítottunk a jogosultak különböző rétegeit érintő közmunka programokra.

A közmunka – eredeti megfogalmazásában – olyan foglalkoztatási programot jelent amely a munka és a gyakorlati képzés összekapcsolásával a munkavállalási hátrányok leküzdését, az álláskeresők képzettségi szintjének növelését, készségeik fejlesztését gyakorlati tapasztalatok megszerzését teszi lehetővé. A nyilvános pályázati rendszerben elérhető programok helyi, térségi és országos célok megvalósítását kell segítsék tervezett és ellenőrzött, értékteremtő foglalkoztatással. A határozott idejű – 3-9 hónapos – közmunkaprogramok az elérendő célnak megfelelően nyílt vagy meghívásos lebonyolításúak.

Csak regisztráltak

A közmunka-támogatásban kizárólag regisztrált álláskeresőket alkalmazó munkáltatók részesülhetnek. Gazdálkodó szervezetek esetében a foglakoztatás nem terjedhet ki a nyereségérdekelt tevékenységre, elkülönített, nonprofit elszámolással szervezhető. Fontos, hogy a támogatás legalább 80 százaléka a béreket és járulékokat kell, hogy fedezze és a foglakoztatással összefüggő valamennyi alapvető költségre kiterjedhet. Meghatározott a munkavégzést közvetlenül szolgáló eszközök beszerzésére fordított hányad – ez nem haladhatja meg a 10 százalékot. Magyarországon az elmúlt évben közel 9 milliárd forintott költöttek – a pályázók forrásaival összeadva – a különböző célokat és érintett rétegeket felölelő közmunka programokra.

Helyben választanak

Kovács Mihály, a mezőcsáti többcélú kistérségi társulás irodaveztője elmondta: a program és a kistérségek a kereteket teremtik meg, összehangolják a pályázatokat. Az idén már harmadik közmunka-pályázatot zárják és vannak pozitív és negatív tapasztalatok. Van eset, hogy nehezen lehet összeszedni a szigorú pályázati kiírásoknak megfelelő embereket. Van olyan is, hogy a jelöltek nem vállalják a munkát és előfordul, hogy a hitelhez szükséges kereseti igazolás birtokában táppénzre mennek. Alapvető gond, hogy a nem a munka világából érkező támogatottak sok esetben egyszerűen képtelenek elvégezni a rájuk bízott feladatot.

Közmunka-támogatásban részesülők
– önkormányzatok és társulása(i)
– közhasznú társaság, ha alapítója és/vagy többségi tulajdonosa önkormányzat vagy társulása
– központi költségvetési szerv
– olyan gazdálkodó szervezet, amely állami vagy önkormányzati tulajdon kezelésével van megbízva

Kapcsolódó cikkek:
hirdetés


hirdet�s