Élőlánccal jelölték körbe – tiltakozás Miskolcon

Élőlánccal jelölték körbe – tiltakozás Miskolcon
Miskolc – Miskolc két pontján szerveztek tiltakozást a Fidesz és a KDNP Miskolci Szervezetei a zöldterületek csökkentése ellen. Az élőlánc kissé foghíjas volt, de azért körülért… 

Sárga szalaggal jelölték a kedd délutáni összejövetel szervezői a Városház téren azt a területet, amely szerintük a város közgyűlése által elfogadott Szerkezeti Terv aktuális korrekciójában beépíthetőként szerepel. A résztvevőket, illetve valamennyi ott tartózkodót a mellényes aktivisták arra szólították fel: a szalag mellé sorakozva alkossanak élőláncot, majd megkezdték a Szent István szobor előtti sajtótájékoztatójukat. A lánc kissé foghíjas volt, de azért körülért. Miskolc két pontján szerveztek tiltakozást a Fidesz és a KDNP Miskolci Szervezetei a zöldterületek csökkentése ellen. A lánc kissé foghíjas volt, de azért körülért. Hogy ki volt jelen pártaktivistaként, ki civilként, az nemigen derülhetett ki.

Mint a Népkertnél

Juga György a Fidesz városi elnöke elmondta: a tervbe beemelt elképzelés a korábban kiírt ötletpályázatra a Gyalay Kapros Gyula és Társai által készített változatot tartalmazza, amely egy üzletközpontot vízionál a tér nyugati oldalára, mintegy 17 méteres homlokzatmagassággal, ami a Városháza párkánymagasságával egyezik meg. (A látvány kedvéért ezt kék léggömbökkel is igyekeztek megjeleníteni.) Jóllehet a beépítést megelőző pályázatot még valóban nem írták ki, de ez is ugyanazon érvek közé tartozik, amelyeket 4 évvel ezelőtt is hangoztatott az önkormányzat a Népkert esetében, s lám, a szeptemberi közgyűlési ülésen a városvezetés mégis eladásra jelölt ki a Népkert területéből 11 250 négyzetmétert – mondta.

A médiumok munkatársainak rendelkezésére bocsátott anyagban szerepelnek az említett építész eddigi tevékenységét felsoroló szemelvények (az ECE Budapest által üzemeltetett Árkád bevásárlóközpontok terveiről), valamit egy írás 2005-ből a Világgazdaságból, amely állítása szerint Debrecen és Szeged mellett Miskolcon is lesz ECE-központ.

Oda-vissza

Juga György kérdésünkre elismerte: az Észak-Magyarország és a BOON korrekt módon tájékoztatta az olvasókat az ötletpályázatról, s a Szerkezeti Terv módosításának elfogadásáról. Ugyanakkor úgy vélik, hogy a városlakók közül még sokan nem fogták fel, hogy milyen veszély fenyegeti a zöldterületeinket, parkjainkat. Akik felfogták, civilek, civil szervezetek azonban megkeresték az ellenzéki pártszervezeteket, így jött létre ez a tiltakozó akció, amelyet a Fidesz és a KDNP Miskolci Szervezetei, valamint az Első Miskolci Társaskör Alapítvány jegyez, de amelyhez aztán további civilek, civil szervezetek csatlakoztak.
A szervezők az ominózus közgyűlési döntés visszavonását kezdeményező aláírásokat is gyűjtöttek. A résztvevők a Népkerthez is átvonultak, ahol az előző helyszínen történtekhez hasonlóan tiltakoztak.
Korában már foglalkoztunk a rendezvénnyel, amelyről úgy tudtuk, civilek szervezik az élőláncot, nem pártrendezvényről van szó. Csütörtökre az MSZP városi szervezete is sajttótájékoztatót tart a témában.

Résztvevők mondták

Peőcz Jánosné

Nem tudtam a rendezvényről, csak jöttem, mint általában minden este, itt szoktam üldögélni az unokákkal. Itt hallottam róla, mikor érdeklődtem, hogy állítólag beépítenék a park felét. Ezt nagyon felháborítónak tartanám. Én is beállok a kordonba.

Bényi Imréné

Nézzék, vannak is nálam fényképek, amelyek bizonyítják, hogy mennyire szeretik az unokáim ezt a teret. Hétvégente járnak hozzám, s akkor mindig itt vagyok velük, ezen a téren. Csak most hallom, hogy elvennék a zöld felületet. Mi marad akkor nekünk?