Életveszélyes az Aranycsillag

Életveszélyes az Aranycsillag
Miskolc – Balesetveszélyessé nyilvánították az egykori Aranycsillag épületét. Nem csoda, az épület elhanyagolt. A tulajdonos semmit nem tesz. Civilek nemrében “Telek spekuláns Bigatton” felírattal aggatták tele az Aranycsillag környékét.

Azért azt, mert ez az egyik legelhanyagoltabb azon épületek közül, amelyek az olasz üzletember tulajdonában vannak. A BOON-on is többször írtunk már erről, és az olasz nagykövet segítségét is kértük, hogy Bruno Bigatton végre elkezdje a tulajdonában lévő épület(ek) felújítását. Eddig azonban nem volt eredménye, ha csak az nem, amikor – egy tavaszi fórumunk eredményeként – az ÁNTSZ elrendelte az épület takarítását, közegészségügyi okokra hivatkozva. Ez nem is volt kitalált indok, hiszen az épület homlokzatán már életveszélyessé vált a több méteres madárürülék.

Lógó redőny

Éppen ilyen életveszélyes volt az épület hátsó részén található redőny is. Ezért az önkormányzat építési osztálya balesetveszélyessé nyilvánította a területet, és lezáratta azt, a múlt hét pénteken. A meghibásodott redőnyt leszedték, és a balesetveszélyes állapot megszüntetésére hívták fel a tulajdonos figyelmét. Csizmadia János, az építési és környezetvédelmi osztály vezetője elmondta: most még csak felszólították a tulajdonost, hárítsa el az életveszélyt, ha nem teszi, akkor az önkormányzat elvégezteti a munkát, de ezt kifizettetik a tulajdonossal. Bírságot is kiszabhatnak rá, ez magánszemély esetében 500 ezer, míg jogi személynél maximum 1 millió forint lehet – tette hozzá.

Lezáratják a területet

Mi annyit tehetünk, hogy lezárjuk a területet, hiszen a lelógó redőnyt egy kisebb szél is lefújhatja – mondta Fedor Vilmos alpolgármester, amikor arról kérdeztük, hogy az önkormányzat lát-e reményt arra, hogy az egykori szálló épülete megújul. Azt azonban elmondta: talán a civilek tiltakozása miatt, vagy a mostani balesetveszélyes helyzet eredményeként elindul valami, és az olasz üzletember belátja, hogy szükséges a felújítás.
Megtudtuk az alpolgármester a közeljövőben kezdeményez egy megbeszélést Bruno Bigattonnal, ahol Viszlai József főépítész és a város jogászai is jelen lennének.

Előzmények: