"Élettel teli főutcát szeretnénk"

Szélyes Domokos
Szélyes Domokos
Miskolc – Mi jellemző a város ingatlanvagyonára? Mire futja a pénzünkből? – Interjú a MIK Zrt. igazgatójával.

A holding vállalatai élére december 1-jén nevezték ki az új igazgatókat egy kivétellel: Szélyes Domokos január közepétől vezeti Miskolc ingatlangazdálkodó cégét, a MIK Zrt.-t. Hozzá tartozik az ingatlanberuházások bonyolításával és műszaki ellenőrzési feladattal a Miberszolg Kft. is. A fiatal közgazdász kiderült, rövid mogyoródi kitérő után tért vissza Miskolcra. Korábban több nagy multinacionális cég ingatlangazdálkodási szakterületét vezette.

– Sok fiatal inkább a fővárosba költözik, mint hogy hazajöjjön. Miért döntött Miskolc mellett?

Szélyes Domokos: Mert valóban „haza” jöttem. Bár Erdélyben születtem, de idekötnek a korai éveim, az Avasi Gimnáziumban érettségiztem, majd a Miskolci Egyetemen tanultam, amíg a TVK- ban dolgoztam addig is Miskolcon éltem. A feladat pedig igazi kihívás, és igen nehéz, de úgy gondolom, az eddigi szakmai tapasztalataim alapján képes vagyok megfelelni.

– Milyennek szeretné látni a céget néhány év múlva?

Szélyes Domokos: Olyan ingatlangazdálkodó céget szeretnék, amely pénzügyileg stabil, a rábízott vagyonnal hatékonyan és felelősen gazdálkodik, mindezt a tulajdonosi érdekeknek megfelelően.

– Kriza Ákos azt nyilatkozta korábban, nem gondolták volna, hogy ennyire rossz gazdasági állapotban veszik majd át a MIK Zrt.-t. Mit „örökölt?”

Szélyes Domokos: A polgármester úr hiteles, valós nyilatkozatot tett. Jelentős adósságállománya halmozódott fel a cégnek. Nem csak pénzügyileg van rossz állapotban a társaság, hanem szervezetében is meggyengült az utóbbi években. Néhány funkció kiszerveztek a holdingba és a Miberszolg Kft.- be. A széttagozódást felül fogjuk vizsgálni és olyan szervezetet hozunk létre, amely a hatékony ingatlangazdálkodást képes megvalósítani.

– Mi jellemző a város ingatlanhelyzetére?

Szélyes Domokos: A város ingatlanvagyonából a forgalomképes és intézményi ingatlanok kezelését végzi a MIK Zrt. és a Miberszolg Kft..

Elkezdtük az intézményi ingatlanok műszaki felmérését, összeállítjuk ezen ingatlanok karbantartási, felújítási tervét, néhány hónap múlva elkészülünk vele. A programot a következő években a pénzügyi lehetőségeink figyelembevételével tervezzük végrehajtani.

A kereskedelmi ingatlanok értékesítését leállítottuk. Elkezdődött az úgynevezett „ingatlankarrier-tervezés”, ami azt jeleni, hogy megvizsgáljuk ezeket az ingatlanokat. Megnézzük, melyek azok a stratégiai ingatlanok, amik hosszú távon a város tulajdonában kell maradjanak, és melyek – a város hosszú távú érdekeit figyelembe véve – azok, amelyek esetlegesen értékesíthetők. Továbbá vannak olyan ingatlanok, amelyek nincsenek ugyan a város tulajdonában, de kívánatos lenne, hogy a város rendelkezzen ilyen ingatlanokkal a megfogalmazott célkitűzések elérése érdekében, elsősorban fejlesztési területekre gondolok.

– Milyen állapotban vannak az ingatlanok? És egyáltalán: mire futja a pénzükből?

Szélyes Domokos: Az ingatlanok állapota változó, sok esetben rossz műszaki állapotot tapasztalunk a felmérésünk során. Az önkormányzat és a holding csoport pénzügyi helyzetére tekintettel jelenleg csak a legszükségesebb hibaelhárításra, balesetveszély megszüntetésre jut. De kell, hogy legyen programunk, amelyet a pénzügyi helyzet javulásával a következő években végre kívánunk hajtani.

– Nemrégiben az is elhangzott, szeretnék elérni, hogy a főutcára újra visszatérjen az élet. Erre volt korábban a Főutca Plaza Projekt, de nem jött be…

Szélyes Domokos: Szeretnénk elérni, hogy élettel teli főutcája legyen Miskolcnak, ahol az igazi főutcajelleg érvényesül. Olyan legyen, ahová akár a miskolciak, akár az idelátogató vendégek szívesen mennek, legyen szó minőségi áru vagy szolgáltatás beszerzéséről, családi vagy kulturális programokról. Fontos az is, hogy komplexen kezeljük a teljes főutcát: nem csak az utcafrontot kell fejleszteni, hanem a kapualjakat, udvarokat is.

A bérlőket partnerként be kívánjuk vonni a folyamatba, erre már meg is történtek az első lépések, a napokban leültünk, hogy közösen gondolkodjunk.

– A MIK tulajdonába tartoznak a bérlakások is. Mekkora a kinnlévőségük?

Szélyes Domokos: Közel 5300 lakása van a városnak, kihasználtságuk jó. Bár kevés az üres lakás, folyamatosan tudunk bérbeadásra lakást kínálni. Sajnos, a gazdasági válság hatása itt is érezhető, ez mind a keresletben, mind a fizetési morálban megmutatkozik.

– Említette, tervezi a város, hogy területeket vásárol a fejlesztésekhez. Tudnak-e ajánlani annak a befektetőnek, aki ide akar települni?

Szélyes Domokos: A kis- és közepes befektetők részére megfelelő infrastruktúrával ellátott területet tudunk ajánlani az ipari parkjainkban. A nagybefektetők esetében fontos feladatunk, hogy megfelelő fejlesztési területet alakítsunk ki számukra, a tárgyalásokat ezzel párhuzamosan lehet folytatni.

– Mekkora terület áll jelenleg erre a célra a város rendelkezésére?

Szélyes Domokos: A Mechatronikai Ipari parkban mintegy 30 hektár, a Déli Ipari parkban 62 hektár, ahol még a közműfejlesztést végre kell hajtani; a nagybefektetők részére 100 hektárt meghaladó fejlesztési terület kialakítása a cél.

– Hajdu Mariann –


Miskolcon nem lesz ingyenes a parkolás

eszak | 2011.02.14 14:26
Miskolc – Az idén nem változik a parkolás ára, sem a parkolójegyeké, sem a bérleté, mondta az igazgató.

Nincs többé béren kívüli juttatás Miskolcon

eszak | 2011.02.14 12:54
Miskolc – Megszüntette az önkormányzat a külön juttatást Miskolcon.