Életfogytig tartó börtön az ámokfutó orosz rendõrnek

Egy orosz bíróság pénteken életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte azt a rendõrtisztet, aki két embert ölt meg egy moszkvai szupermarketben egy lövöldözés során – közölték orosz hírügynökségek.

Denyisz Jevszjukov rendõr õrnagy két embert ölt meg a 2009 áprilisi ámokfutása alatt, és hetet megsebesített, mielõtt a helyszínen elfogták kollégái.

A moszkvai Caricino kerület egykori rendõrkapitányát két rendbeli emberölésben, és 22 rendbeli gyilkossági kísérletben találta bûnösnek az ügyében ítélkezõ moszkvai bíróság – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Jevszjukov õrnagyot a bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte – közölte a hírügynökség.

A rendõrtiszt 2009 április 27-én sétált be az orosz fõváros déli részén egy éjjel-nappali szupermarketbe, ahol azonnal lövöldözni kezdett az eladókra, és a vásárlókra. A boltban megölt egy pénztárost, és hét embert megsebesített. Az üzlet elõtt pedig megölte azt a taxisofõrt, aki a helyszínre szállította. A lövöldözés ideje alatt Jevszukov szolgálaton kívül volt, de viselte rendõregyenruháját. A rendõrtiszt nem szolgálati fegyverét használta, hanem egy olyat, amelyet 2000 óta kerestek, mert egy bûncselekményben használták.

Jevszukovot a lövöldözés helyszínén fogták el a kivonuló rendõrök, miután fegyveres ellenállást kísérelt meg. Bár a moszkvai rendõrfõnök az eset idején azt mondta, hogy az õrnagy még letartóztatása után több órával is “zavarodott volt, nem volt tudatában a tettének, és nem emlékezett semmire”, a pszichológia vizsgálat eredménye szerint bíróság elé lehetett állítani.

Az eset nagy port kavart Oroszországban, ahol a rendõri túlkapások egyre nagyobb aggodalmat keltenek. A lövöldözés után Dmitrij Medvegyev orosz elnök elbocsájtotta Moszkva rendõrfõkapitányát. Egy nappal a pénteki ítélethirdetés elõtt pedig “széleskörû reformokat” ígért az orosz államfõ a rendõri korrupció visszaszorítására.