Életbe lépett Szerbiában a szigorú dohánytörvény

Életbe lépett csütörtökön Szerbiában a dohányzás visszaszorítására májusban hozott törvény, amely jelentősen korlátozza, hogy hol lehet rágyújtani. Az állami, oktatási és egészségügyi intézményeknek teljesen füstmentessé kell válniuk, de magánvállalatok létrehozhattak dohányzásra kijelölt helyeket.

A szerb egészségügyi miniszter közlése szerint szigorúan be fogják tartatni a 180 napos türelmi időszak után életbe lépett törvényt. A hatóságok egy darab cigarettacsikkért is büntetéseket fognak osztani – jelentette ki Ana Jovicsevics.

A szigorú szabályok ellen vétő emberek ötezer dináros (13 ezer forint) pénzbüntetésre számíthatnak, míg a szabálysértő cégekre akár egymillió dináros (2,6 millió forint) büntetést is kiróhatnak.

A törvény értelmében teljesen tilos lesz rágyújtani egészségügyi és szociális intézményekben, ahol még az erkélyeken és kertekben is tilos a dohányzás. Dohányzási tilalom alá esik az összes közintézmény, és a kulturális és sporteseményekre használt épületek.

A kisebb bárok és kávézók választhatnak, hogy dohányzók, vagy nem dohányzók lesznek, de a 80 négyzetméternél nagyobb helyiségeknél legalább az asztalok felét a nemdohányzó vendégeknek kell fenntartani.Sporthírek