Életbe lép a 2010/2011-es vasúti menetrend

December 12-től életbe lép a MÁV 2010/2011-es vasúti menetrendje. Hat újabb mellékvonalon újraindul a közlekedés, emellett jelentős változás lesz az Alföld térségében, és bővítik a nemzetközi menetrendi kínálatot is.

A MÁV-START pénteki tájékoztatása szerint december 12-től változik az éves, vasúti menetrend. A szaktárca megrendelése alapján hat újabb mellékvonalon indul újra a személyszállítás: Esztergom-Almásfüzitő (Komárom), Sárbogárd – Székesfehérvár, Sásd – Komló, Szerencs – Abaújszántó- Hidasnémeti, (Nyíregyháza – Mátészalka) Fehérgyarmat – Zajta, valamint Mátészalka és Csenger között.

Az Alföld térségében jelentős változásként lép életbe, hogy Szeged és Budapest között óránként közlekednek majd az InterCity vonatok. A menetrendváltástól új InterCity vonatpár halad majd Budapest és Szombathely között Budapestről 8 óra10 perckor, Szombathelyről pedig 5 órakor indulva. További fejlesztésként a térségben új gyorsvonatpár közlekedik Győr és Szombathely között, Győrből naponta 20 óra 40-es, Szombathelyről pedig munkanapokon 7 órás indulással.

A vasúttársaság szerint Zalaegerszeg vasúti közlekedésében jelentős előrelépést jelent a Boba-Bajánsenye vasútvonal felújítása és villamosítása, ennek köszönhetően ugyanis az új menetrend több új lehetőséget kínál az erre utazóknak. Újdonság, hogy Zalaegerszeg és Győr/Budapest között naponta hat közvetlen vonat közlekedik, ezen kívül a zalai megyeszékhelyről Veszprémen át Budapestre reggelente új, az eddigiekhez képest 18 perccel rövidebb menetidejű gyorsvonat halad majd Ajka és Veszprém érintésével.

A menetidő csökkenéssel javul a személyszállítási szolgáltatás a Budapest és Eger között közlekedő sebesvonatok többségénél, illetve a Baja és a Szekszárd felől Budapestre közlekedő Gemenc InterCity-k esetében is. További változás a menetrendben, hogy a Budapest-Ócsa-Lajosmizse vasútvonalon délutánonként Budapest felől óránkénti, ütemes menetrend szerint indulnak a szerelvények.

A nemzetközi menetrendi kínálat is bővül, Budapestről a kora délután induló railjet minden pénteken és szombaton tovább közlekedik Frankfurtba, míg visszafelé Frankfurtból Budapestre vasárnaponként indítanak szerelvényt. Az újonnan bevezetett Moravia EuroCity-kkel újra közvetlen, nappali eljutásra lesz lehetőség Varsó irányába, és ezáltal Csehország délkeleti részeibe. A Hargita InterCity a menetrendváltástól Budapest és Marosvásárhely között mindkét irányba közvetlen kocsikat továbbít, vagyis több lehetőség nyílik majd az átszállás nélküli utazásra.
– Független Hírügynökség –