Éjszakára teljesen õrizetlenül hagyják a római repülõteret

A római Fiumicino repülõtér nemzetközi terminálja éjszakánként teljesen õrizetlen, szinte bármit meg lehet ott tenni – ezt írta pénteken egy olasz hetilap. A L’Espresso címû lap újságírója két éjszaka is szabadon tudott mászkálni az évente 33 millió utast kezelõ repülõtéren, anélkül, hogy egy biztonsági õrrel is találkozott volna.

A római repülõtéren hajnali egy óra és három óra között teljesen hiányoznak a biztonsági intézkedések – írta a L’Espresso. A lap írása szerint a fémdetektorokat kikapcsolják, az ajtók és kapuk õrizetlenül állnak, nincsenek riasztók, az irodákat pedig nem zárják. A lap arra figyelmeztetett, hogy a két órás biztonsági rés ideje alatt bárki be tud jutni a T3 nemzetközi terminál védett területeire, és elvileg fegyvert, vagy robbanószert is be tudna vinni magával.

A lapban nyilvánosságra hozott felvételeken látni lehetett, ahogy az újságíró egy fémdetektorokon halad át, és egy irodában, illetve egy check-in pult mögött ül. Az újságíró szerint a két órás idõszak alatt szinte bármit meg lehet tenni: szabotázs, lopás, rongálás mind lehetséges, és még a belsõ számítógépes rendszerhez is könnyedén hozzá lehet férni.

A L’Espresso újságírója január végén, egy vasárnap járt a repülõtéren, majd pár nappal késõbb újra odament, és ugyanazt a helyzetet tapasztalta. A lap szerint a biztonsági intézkedéseket csak az elsõ reggeli járat elõtt nagyjából két órával kezdik el alkalmazni, de elõtte a terminál “olyan volt, mint egy vidámpark”.