Éjszakai gerilla gyomlálás

Éjszakai gerilla gyomlálás
Miskolc – Az éj leple alatt dolgoztak a zöldek: rajtra készre tisztították az emlékparkot.

Miskolc több pontján szerveztek már éjszakai ültetési akciókat a miskolci zöldek, ezek során elhanyagolt virágágyásokat és parkokat ültettek be. Hétfőn este azonban hagyománybontó módon, éjszakai gerilla gyomláló akcióra jöttek össze önkéntes segítőikkel a Herman Ottó Emlékparknál, azaz a majális parki buszvégállomásnál.

Mint ismert, az eredetileg látogató központnak szánt hely méltatlanul elhanyagolt, jelenleg a senki földje, azonban  kitartó turista és civil szervezetek rendszeresen igyekeznek programjaik indító állomásaként, azaz eredeti funkciójának megfelelően használni. A héten kezdődő Mobilitási Hét, Autó nélkül a természetben című szombati programjának kerékpáros teljesítmény túrája hagyományosan innen indulna. Azonban jelenleg alkalmatlan a helyszín az indító állomás kialakítására. Gyomok, allergén növények, vadrózsa és bodza bokrok tették lehetetlenné a hely kulturált használatát.

Előkészítés

Ezért a hétfő esti akció célja az volt, hogy kitisztítsák és előkészítsék  a terepet a hétvégi rendezvényre. Miért hétköznap és miért este? Az időjárás és a számos program mellett csak ekkor értek rá a szervezők (Ökológiai Intézet Alapítvány és Zöld Kapcsolat Egyesület), ráadásul az éjszakai zöldítések eleve jó csapatépítő programnak bizonyultak eddig is, tehát vonzó időpontnak ígérkezett a hétfő este. Tizenöt szorgos ember jött össze: kerékpárosok, diákok, nyugdíjasok, zöld szervezetek és a Vörösmarty művelődési ház munkatársai alig másfél óra alatt végeztek a feladattal.

Az akcióval mindemellett szerették volna felhívni arra a figyelmet, hogy az állami tulajdonban lévő ingatlanra miskolci zöld szervezeteknek egy évtizede kidolgozott projektjük van az emlékpark ökológiai modellházként való tájékoztató, oktató és bemutató központtá fejlesztésére. A passzív házként működő épület akár 50 százalékkal költségkímélőbben lenne üzemeltethető, mint egy hagyományos intézmény. Tizenhét szervezet szeretne és tudna civil szolgáltatásokat nyújtani, amivel a központ önfenntartását is vállalnák. Ökoturisztikai, természetvédelmi tájékoztatást, gyalogos, kerékpáros, barlangos, hegymászó túravezetéseket, s az oly nagy hiányt pótló gombavizsgálatot is képesek a miskolci civil szervezetek szakemberei ellátni.

ÉM
hirdetés


hirdet�s