Éhségsztrájkoló szerb diákok- összeláncolták magukat a Miniszterelnöki hivatal előtt

Hétfőn éhségsztrájkot kezdett Belgrádban több szerbiai egyetemista, amiért hiába teljesítette a törvényben elírt kritériumokat, mégsem került át az államilag finanszírozott képzésbe. Néhány száz diák vonult a kormány épülete elé, hogy tiltakozzon.

Többen közülük összeláncolták magukat az épület előtt, és éhségsztrájkba kezdtek. Azt mondták: addig nem mennek el, amíg valaki nem áll szóba velük az illetékesek közül.

A demonstrálók egy forgalmas utcát is megbénítottak. A B92 szerb hírportál szerint le akarták zárni élőlánccal a forgalom elől. Egy autó viszont befordult, és átment egy egyetemista lábán. A fiút kórházba szállították. Egy másik tüntető aprópénzzel dobált meg öltönyös-aktatáskás férfiakat – azt hitte minisztériumi dolgozók. Őt a rendőrök előállították.

Az oktatási tárcánál korábban azt közölték, hogy nincs több pénz arra, hogy újabb diákokat vegyenek fel állami képzésre. A szabályok szerint viszont a meghatározott pontot teljesítőknek ez járna. Egyelőre nem tudni, hogy hogyan lehet megoldani a patthelyzetet Szerbiában.

– Független Hírügynökség –