2019 év végéig még kötelező kiadni a felírási igazolást az e-recept kapcsán

Akt.:
2019 év végéig még kötelező kiadni a felírási igazolást az e-recept kapcsán
© Fotó: dreamstime.com
2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot.

Ilyen dokumentum az eRecept is, amely a korábbi papírrecept digitális változata. Bevezetésével a receptfelírás és -kiváltás, ezen keresztül a gyógyszerezés is biztonságosabbá és hatékonyabbá vált.

Hogyan működik?

A gyógyszerfelírás rendje változatlan maradt, vagyis ahogyan korábban, most is az orvos írja fel a szükséges készítményeket. Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén a páciens felkeresi orvosát, aki elektronikusan „felírja a receptet” (azaz elkészül az eRecept, amelynek adatai bekerülnek a Térbe), és erről felírási igazolást ad ki.

A gyógyszerkiváltás folyamata sem változik: a felírt készítményeket a papír alapú felírási igazolással válthatja ki az ellátott, vagy részére bárki más. Amennyiben a beteg saját maga részére szeretné kiváltani a gyógyszereit, úgy azt eSzemélyivel, vagy a személyazonosító okmány és a TAJ-kártya együttes bemutatásával teheti meg, ez esetben nincs szüksége a felírási igazolásra.

Amíg az eRecepthez kapcsolt meghatalmazási rendszer kialakítása nem fejeződik be, a betegbiztonság érdekében a felírási igazolás biztosítja a nem saját részre történő kiváltás lehetőségét.

Kényelmes és biztonságos

A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy az eReceptet nem lehet elveszíteni – mondta dr. Majoros Krisztina, a miskolci Mária Gyógyszertár személyi jogos gyógyszerésze és tulajdonosa, a B.-A.-Z. Megyei Gyógyszerészi Kamara alelnöke. – Emellett biztonságos, ugyanis a gyógyszertári rendszerek csak a receptadatokat érhetik el, a bizalmas egészségügyi adatok kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatóak. Nem utolsósorban pedig kényelmes, mivel a gyógyszertárak 100 százaléka csatlakozott az EESZT-hez, így az eReceptet az ország valamennyi gyógyszertárában kiválthatjuk.

– PR cikk –

Címkék: , ,