2019-ben Bajnokok Ligája-indulók lesznek a DVTK-s lányok?

Akt.:
A kupafőpróba remekül sikerült
A kupafőpróba remekül sikerült
Miskolc – A hét végén elkezdi az NB II-es női labdarúgó-bajnokságot a Diósgyőr.

Nagypályán még nem volt a DVTK-nak női labdarúgócsapata, most már van, az együttes bajnokságban, a másodosztályban szombaton debütál Monoron (a kupában mindez már megtörtént, ugyanis a 2. fordulóban augusztus 19-én a diósgyőriek 5–0-ra verték a Vasas-Feminát). Az alakulat vezetőedzője, szakmai vezetője a 42-szeres ifjúsági, 5-szörös olimpiai válogatott labdarúgó Fórizs Sándor, aki korábban játszott a Vasasban, Szegeden, Kaposváron, Békéscsabán, Százhalombattán, de járt Szerbiában, Finnországban és Izlandon is, utóbbi helyen tanulhatott az „északi” válogatott sikerkapitányától, Lars Lagerbäcktől.

Nagyrészt helyiek

– Sikeres évre számítunk, reméljük, hogy megnyerjük a bajnokságot, a kupában pedig szeretnénk bejutni a legjobb négybe – kezdte székfoglalóját a vezetőedző. – Nagy ambícióval vágtam bele ebbe a munkába, a tulajdonos úr részéről egy nagyon jó lehetőséget kaptunk. Női szinten ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el, minden adott. A pálya, a keret, amelynek nagy részét helyi kötődésű lányok alkotják, akikhez érkezett két lány Győrből és kettő Nyíregyházáról. Vannak tehetséges fiataljaink is, ők az alsóörsi edzőtábor egy hete alatt remekül összekovácsolódtak az idősebbekkel, s így egy olyan társaság alakult ki, amelyben mindenki tud küzdeni a másikért. Ez az egyik legfontosabb számomra, a másik az, hogy mentálisan miként tudom felkészíteni arra a csapatot, hogy a terhet elbírja. Dolgoztam Izlandon lányokkal három évet, s volt egy bevált módszer, ami remélem, hogy itt is be fog válni. Kiválasztottunk egy indulót, amit minden meccs előtt el fogunk énekelni, ez a Hoo­liganstől a „Harcra fel!” című szám lesz. Bárkiben bármiféle idegeskedés, stressz van, ezután ettől kimegy majd, és pluszimpulzusokkal tud mindenki kimenni a pályára.

A Ferencvárossal

A tulajdonos említésekor lapunk előhozakodott Leisztinger Tamás közel egy évvel ezelőtt a klub honlapjának adott nyilatkozatával, amelyben a vállalkozó arról beszélt: reális esélyt lát arra, hogy női nagypályás labdarúgásban Bajnokok Ligájában induló együttese legyen a DVTK-nak. Ez még áll, nem módosult? – kérdeztük Fórizs Sándort.

– Amikor utoljára beszéltünk, akkor egy kérdése volt hozzám, az, hogy megnyerjük-e a bajnokságot – tette hozzá a szakmai munka vezetője. – Én azt mondtam, hogy igen. Miután sikerül bekerülni az NB I-be, akkor az első évben az lesz a cél, hogy ott legyünk az első négyben, aztán ha megfelelően meg tudjuk erősíteni a keretet, akkor a második évben lehet az a reális cél, hogy a Ferencvárossal felvegyük a versenyt a bajnoki aranyéremért. Egy Bajnokok Ligája-indulás, úgy gondolom, a lányoknak, nekem és a városnak is óriási siker lenne. Ebben az esetben, szerintem, a stadiont is meg tudnánk tölteni.

Tanulnak, edzők, dolgoznak

2012-ben a DVTK első bajnoki aranyérmét a női futsalegyüttes, a DVTK-Vénusz szerezte, a jelenlegi felállás szerint hol kap helyt ez az ág, ez a gárda? – faggattuk erről is Fórizs Sándort.

– A nagypályás csapat kimondottan a DVTK család tagja lett, aminek örülünk, tényleg nagyon köszönjük a lehetőséget – fogalmazott a tréner. – A futsalban, az NB I-ben mint DVTK-Vénusz indulunk, és a nagypályás együttesből nem minden játékos fog futsalozni, körülbelül csak 8-an, 9-en. Vegyük például a fiatal, kiemelkedően tehetséges Vach­ter Fannit, aki alapember: őt nem szeretnénk hogy megsérüljön, ezért vele kizárólag csak a nagypályás felnőttcsapatnál számolunk. Az elsődleges cél, mint már mondtam, az NB II-es bajnoki cím, utána jön a következő, ami a futsalban az első négy hely valamelyikének az elérése. Harmadik célként jelöltük meg, hogy nagypályán a kupában elődöntősök szeretnénk lenni, ha a Ferencvárost elkerüljük, akár még a fináléba is bekerülhetünk. A negyedik cél a futsal Magyar Kupa: mivel a keretünk összesen 17 mezőnyjátékosból és 4 kapusból áll, ezért úgy döntöttünk, hogy itt az U18-as csapatnak adunk játéklehetőséget. Azt tudni kell, hogy a lányok nem profik. Hatan-heten tanulnak, ők tanulmányi ösztöndíjat fognak kapni, öten-hatan edzős­ködnek, hárman-négyen külső cégnél dolgoznak, ketten pedig a lillafüredi kalandparkban. Vagyis nekem nagyon óvatosan, odafigyelve kell kezelnem a lányok terhelését.

A szakember még az alábbiakról is beszélt:

– Akik látták a Femina elleni kupameccset, láthatták, milyen futballt játszunk – mondta Fórizs Sándor. – Kijött közel száz szurkoló, remélem, a következő hazai mérkőzésünkön még többen lesznek. Szeretnénk nagyobb reklámot csinálni a női labdarúgásnak, amely ugyanúgy szerethető, mint a férfi, a tempó nyilván lassabb, akárcsak más sportágban. Amennyiben a bajnokságban véletlenül az őszi szezonunk nem úgy alakulna, ahogyan tervezzük, akkor lesz arra lehetőség, hogy két-három játékost a tavasz folyamán igazoljunk. De csak olyat, aki az itteniektől nagyobb játékerőt képvisel, és segíteni tudja a csapat fejlődését.

Molnár István


Játékosok mondták

Tóth Alexandra: – Komoly céljaink vannak ebben az évadban, a bajnokságban egyértelműen az első hely megszerzése. Ez nyílt titok. A vezetők részéről az első naptól kezdve minden segítséget megkapunk, az edzőtábor, a felkészülés is nagyon jól sikerült, ezért úgy gondolom, hogy az első, szezonnyitó bajnokin a Monor ellen csak a győzelem elfogadható, a három pontért megyünk hozzájuk.

Váradi Cintia: – Helyi, miskolci, diósgyőri kötődésű vagyok, és csak csatlakozni tudok a többiekhez abban a tekintetben, hogy az NB II-ben a célunk az NB I-be való feljutás. Szinte minden érv mellettünk szól, egy közel hathetes felkészülésen vagyunk túl, ami viszonylag hosszú, ez alatt össze tudtunk kovácsolódni, illetve még edzőtáborban is voltunk. Eddig is ismertük egymást, de az új játékosokat hamar befogadtuk, és szakmailag, úgy taktikailag, mind mentálisan, egy jó úton indultunk el. A kupában jó lenne minél jobb helyezést elérni, elindultunk egy jó úton, a második fordulóból továbbjutottunk, előtte egy kicsit izgultunk, ám a siker megadta a kezdőlökést, bízom benne, hogy ez így fog folytatódni.

A női NB II mezőnye: Airnergy FC, Atomerőmű SE, Balatonfüredi FC, Diósgyőri VTK, Kelen-Budaörs, Monor SE, PMFC-Keresztes Lovagok, SC Sopron, Szent Mihály Szeged, Vasas-Femina, Videoton FC, Zalaegerszegi TE FC.