2014-ig nem lesz új leszállópálya és amerikai erőátcsoportosítás Okinaván

Washington (MTI) – Az Egyesült Államok és Japán nem tartja magát az új okinavai leszállópálya megépítésének és 8 ezer amerikai tengerészgyalogos Guamra való áttelepítésének eredeti, 2014-es határidejéhez – erről a két ország külügy- és védelmi miniszterei kedden állapodtak meg Washingtonban.

A felek ugyanakkor megegyeztek, hogy a projekteket a 2014 utáni legrövidebb határidővel fogják megvalósítani. A tárgyalásokon Hillary Clinton amerikai és Macumoto Takeaki japán külügyminiszter, illetve a két védelmi tárca vezetője, Robert Gates és Kitazava Tosimi vett részt.
    “A Futemnát helyettesítő létesítmény befejezése és a tengerészgyalogosok átcsoportosítása nem valósul meg a korábban tervbe vett 2014-es határidőre” – hangoztatták a felek által kiadott közleményben.
    Washington és Tokió 2006-ban állapodott meg arról, hogy a futemnai tengerészgyalogos támaszpontot – amely a szigetországban állomásozó amerikai erők mintegy felének bázisa – a sziget egy kevésbé forgalmas részére költöztetik át. Az egymást követő japán kormányoknak azonban a projekthez még nem sikerült elnyerniük a sziget vezetésének és helyi lakosok támogatását, akik a zaj, a környezetszennyezés és az amerikai katonák által elkövetett bűncselekmények miatt szeretnének szabadulni a támaszponttól.
    A március 11-i földrengés, valamint az azt követő cunami és atomerőmű-katasztrófák miatt a tokiói döntés ismét késedelmet szenvedett.