2013 után a magánszektornak ki vennie a részét az EU mentőcsomagjaiból

Megegyeztek vasárnap a 16 tagú euróövezet pénzügyminiszterei, hogy a magánszektornak, így a bankszektornak ki kell vennie a részét a jövőbeni EU-mentőcsomagok terheiből, miután 2013-ban lejár a görög krízis miatt kidolgozott átmeneti pénzügyi intézkedéscsomag. A miniszterek a francia elnök és a német kancellár közötti egyezséget hagyták jóvá ezzel. Az egyezség értelmében a magánszektor bevonása nem automatikusan, hanem esetenkénti elbírálás alapján történik majd.

Az AFP jelentése szerint a piacokat megrázta a német kancellár, Angela Merkel által felvetett indítvány, amelynek alapján a két ország vezetője között létrejött egy egyezség. Ez került napirendre az ír válság, illetve a Dublinnek szánt mentőcsomag miatt összehívott vasárnapi brüsszeli pénzügyminiszteri tanácskozáson.

A Le Monde című francia lap értesülése szerint Merkel és a francia államfő, Nicolas Sarkozy szombaton, telefonkonferencia keretében egyezett meg, és a megbeszélésbe bekapcsolódott az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet, az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy, valamint a 16 tagú euróövezet vezetője, Jean-Claude Juncker.

Merkel csütörtökön mondta azt, hogy a magánszektor bevonását a nemzeti mentőcsomagokba csak azután alkalmazzák, hogy 2013-ban lejár a görög krízis miatt kidolgozott átmeneti pénzügyi intézkedéscsomag érvényessége.