2012-es férfi kézilabda Eb – “Halálcsoportban” a magyarok

Az első kalapban a franciák, a harmadikban a spanyolok, a negyedikben pedig az oroszok voltak a legerősebbek, és éppen ezt a három válogatottat “sikerült” megkapnia az előzetesen a második kalapba tett magyaroknak.     “Veretlenül kijutottunk az Eb-re, de a második kalap nem hozott szerencsét. Mindenhonnan gyakorlatilag a lehető legnehezebb csapatot kaptuk. A franciák, a spanyolok és […]

Az első kalapban a franciák, a harmadikban a spanyolok, a negyedikben pedig az oroszok voltak a legerősebbek, és éppen ezt a három válogatottat “sikerült” megkapnia az előzetesen a második kalapba tett magyaroknak.
    “Veretlenül kijutottunk az Eb-re, de a második kalap nem hozott szerencsét. Mindenhonnan gyakorlatilag a lehető legnehezebb csapatot kaptuk. A franciák, a spanyolok és az oroszok is az elmúlt évtized legjobbjai, még akkor is, ha utóbbiak nem jutottak ki az idei vb-re. Az Eb mindig is magas színvonalú torna, és most már a csoportmeccseken is roppant komoly mérkőzésekre kell számítani. A felkészülésünket is ehhez kell igazítani. A következő szezon eleve különösen nehéz lesz. Januárban Eb, áprilisban olimpiai kvalifikáció, majd ha sikerül, nyáron jöhet az olimpia. Az lesz a feladat, hogy a játékosokat nyolc hónapon át egy olyan teljesítményszinten tartsuk, hogy 90-100 százalékot tudjanak nyújtani” – mondta az MTI-nek Mocsai Lajos szövetségi kapitány.
    Az már korábban eldőlt, hogy a Mocsai-csapat Újvidéken játssza a csoportmeccseit, és továbbjutása esetén a középdöntőben is marad a szerb-magyar határtól közel 100 km-re fekvő, Duna-parti vajdasági városban. Ha sikerül a továbblépés, a horvát-szlovén-izlandi-norvég négyes legjobb három alakulata megy át Újvidékre. Az is biztos volt, hogy a dán, a norvég, a svéd, a horvát, a macedón és a házigazda szerb válogatott nem lehet a magyarok csoportellenfele.
    A kvartettekből az első három helyezett jut a 12-es középdöntőbe. A január 15. és 29. közötti kontinensviadalról lehet majd kvótát szerezni a londoni olimpiára: az aranyérmes, vagy – ha a vb-győztes franciák állhatnak a dobogó tetejére, akkor – a második helyezett biztosan pályára léphet az ötkarikás játékokon.
    A magyarok az idén januári vb-n elért hetedik helyükkel már biztos résztvevői a 2012. április 6-8. közötti olimpiai selejtezőtornának, ugyanakkor például az oroszoknak és a magyarokkal azonos ágon lévő norvégoknak még nincs kvótájuk, ők az Eb-n harcolhatják ki ezt.

    Az Eb-csoportok:

A csoport (Belgrád): Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Dánia
B csoport (Nis): Németország, Svédország, Macedónia, Csehország
C csoport (Újvidék): Franciaország, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Oroszország
D csoport (Versec): Horvátország, Szlovénia, Izland, Norvégia 

A magyar csoport programja:

    1. forduló (január 16., hétfő):
MAGYARORSZÁG-Oroszország
Franciaország-Spanyolország
    2. forduló (január 18., szerda):
Spanyolország-MAGYARORSZÁG
Franciaország-Oroszország
    3. forduló (január 20., péntek):
Franciaország-MAGYARORSZÁG
Spanyolország-Oroszország

    A középdöntőben január 22-én, 24-én és 25-én játszik az újvidéki csoport.Sporthírek