2010 sajtófotója: a megcsonkított afgán nő portréjáért

2010 sajtófotója: a megcsonkított afgán nő portréjáért
Egy tálibok által férje elhagyásával vádolt és ezért megcsonkított afgán nőről készült portré nyerte a 2010-es év sajtófotója címet – közölték a World Press Photo szervezői pénteken. A dél-afrikai Jodi Bieber képe először augusztus 1-én jelent meg a Time magazin címlapján.

A fényképen a 18 éves Bibi Aishaegyenesen a kamerába néz. Levágott fülét eltakarja kendője, de megcsonkított orra látszik. A díjat odaítélő zsűri elnöke szerint ez azon képek egyike, amit nem lehet elfelejteni. A fiatal afgán nőről készül alkotás a portré kategóriát is megnyerte.

Mint arról már portálunk is beszámolt Bibi Aishát azután csonkították meg a tálibok, hogy visszamenekült szülei házába, mert férje rosszul bánt vele. Bántalmazói szerint elhagyta urát. Később segélymunkások és amerikai katonák menekítették ki Afganisztánból. Az Egyesült Államokban helyreállító műtétet hajtottak végre rajta, és azóta ott él. Erről további részletek ITT >>>

A megméretettés keretében egyébként a sajtófotó mellett általános, sport, “emberek a világban” és történetet bemutató képsorozatok kategóriájában hirdettek első három helyezést.

Nézze meg az első helyezett képeket >>>

A szervezők szerint az idei sajtófotó pályázatra 125 ország 5847 fotósa több mint 108 ezer fényképet nevezett. Korábban soha ennyi kép nem szállt még versenybe.

Az összes győztes kék megtekinthetők a World Press Photo internetes oldalán: http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=blogsection&id=21&Itemid=292&bandwidth=high