2010-ig kell várni a bölcsire?

Az a hír járja, hogy a miskolci bölcsődékbe már csak 2010-re lehet helyet kapni. Az előjegyzési lista betelt, így csaknem két éves a várakozási idő. Utánajártunk, hogy valós-e ez az információ.

Több helyen érdeklődtünk, eltérő sikerrel. A tapasztalat azonban az: sokat kell várni, de nem két évet. A legtöbb helyen ugyanis jövő szeptembertől mehetne bölcsibe a gyerek. Persze ez a mostani helyzet, azaz nem árt már most, októberben feliratkozni az előjegyzési listára. Ugyanis csak ez alapján, sorrendben veszik fel a gyerekeket.

A miskolci bölcsődékbe januárra szerettünk volna helyet kapni, de nem jártunk sikerrel. Mindenhol azt a választ kaptuk: anyuka, nem tud visszamenni év elején dolgozni, mert nem tudunk helyet biztosítani a kicsinek. Megkérdeztük: akkor mikor van hely? Szeptember elején – volt a válasz.

100-an kimaradtak

A hírt, miszerint két éves a várakozási idő a miskolci bölcsikbe, Soltész Ferencné bölcsődei szakmai vezető túlzásnak tartja. Szerinte – és ez volt a mi tapasztalatunk is – már jövő szeptemberre lehet helyet kapni. Azt azonban hangsúlyozta, hogy ez annak is köszönhető, hogy a legutóbbi közgyűlési ülésen a képviselők döntöttek arról: 50 férőhellyel emelik a bölcsődei helyek számát. Így a várakozási idő fél-, háromnegyed évre csökkent – tudtuk meg.

Miskolcon 490 bölcsődei hely volt eddig, és szeptember 1-én 100 gyereket nem tudtunk felvenni – nyilatkozta a szakmai vezető. Sokan kénytelenek voltak más megoldást találni, például nagyszülőkhöz helyezték el a gyereket, vagy nem mentek vissza dolgozni – tudtuk meg.
Miskolcon eddig 10 férőhelyre 14 gyermeket vettek fel. Dr. Kovács Katalin, az Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat igazgatója korábban a következőkkel indokolta lapunknak a bölcsőde iránti megnövekedett igényt: javult a fiatal anyák munkába visszatérési esélye, illetve 2006-ban született egy jogszabály, hogy gyes mellett is lehet 8 órás munkát vállalni. Az intézmények 120 százalékig túlléphetik a keretet, de más nagyvárosokban, például Szegeden, az is előfordul, hogy 10 helyre 16 bölcsist vesznek fel – mondta.

Ott sem jobb

Más vidéki városban sem jobb a helyzet. Tiszaújvárosban 60 férőhelyes a bölcsőde, az igényeket ki tudják ugyan elégíteni, de feltöltöttségük több mint 100 százalékos, kihasználtságuk azonban 60 százalékos – mondta korábban Poropatics Péter, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltatási Központ vezetője. Tavaly ők is érzékelték, hogy megnőtt az igény a bölcsődei elhelyezésre, ha tovább növekszik, akkor majd a fenntartó, azaz az önkormányzat dönthet a bővítésről – válaszolta.

Bölcsödei kisokos

A bölcsőde legfontosabb feladata, hogy gondoskodjon a három éven aluli gyermekek gondozásáról és neveléséről. A bölcsőde vállalhatja a 6 éven aluli fogyatékos gyermekek gondozását is. A felvételi kérelemhez csatolni kell a házi gyermekorvos vagy a háziorvos igazolását is, mert ha valamilyen fertőző betegségben szenved a gyermek, nem járhat bölcsödébe. Vannak egynapos és hetes bölcsődék: az előbbiben a napi gondozás ideje nem haladhatja meg a tizenkét órát, a hetes bölcsödébe csak azokat a gyermekeket lehet felvenni, akiknek otthon hét közben nem biztosítható az egészséges testi vagy szellemi fejlődésük.