2010-ig autóút vezet Pécsig

Áprilisban írja ki a pályázatot a Pécsig vezető M60-as autóút megépítésére és üzemeltetésére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium – jelentette be hétfőn a gazdasági miniszter. A cél az, hogy 2010-ben, amikor elkezdődnek az Európa Kulturális Fővárosa pécsi rendezvényei, egyvégtében lehessen korszerű, autópályává fejleszthető autóúton eljutni Budapestről a baranyai megyeszékhelyig – mondta a térség polgármestereivel tartott megbeszélése után Kóka János. A 2007 végén kezdődő beruházás értéke körülbelül 200 milliárd forint lesz.

A később autópályává bővíthető utat a már korábban elkészült Dunaújvárosig tartó szakasztól folytatják, először Szekszárdig, azután Bólyig, végül Pécsig. A beruházás előtt a kormány múlt heti döntése nyitotta meg az utat, bár – az összeg nagysága miatt – még az Országgyűlés jóváhagyása is szükséges hozzá.

Az M60-as koncesszióban fog megépülni. A magántőke és az állam közti együttműködés, az úgynevezett PPP keretében a majdani nyertes az üzemeltetést is elvégzi. A várhatóan 20 és 35 év közötti időszakban az állam évenkénti rendelkezésre állási díjat fizet – mondta Kóka János. Ennek összegéről a Független Hírügynökség kérdésére azt válaszolta, hogy ha tudná, se árulná el, mennyire becsülik, mert a lehető legolcsóbb megoldást szeretnék az autóút kivitelezésére. Éles versenyre számítanak, minden jelentős útépítő céget várnak a tenderre – fűzte hozzá Kóka.

Annyit azért elmondott a miniszter, hogy nem az M60-as lesz a legolcsóbb autóút, mert a Mecseket átszelő szakaszon jó néhány drága műtárgyat, például viaduktokat is meg kell építeni.

Az autóút építés regionális koordinátora, Wekler Ferenc elmondta: ez a körülbelül 200 milliárd forintba kerülő beruházás megduplázza a régiónak jutó fejlesztési összegeket.