2010-ben Budapestről indulhat a Dakar

Kezességet vállal a kormány a Dakar-rali megrendezéséhez szükséges 2 millió eurós licenszdíj megfizetésére, így 2010-ben Magyarországról rajtolhat a sivatagi futam – mondta a Független Hírügynökségnek az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára csütörtökön.

Újhelyi István ezt azután jelentette be, hogy tárgyalt a többek között a Dakar-ralit is szervező francia cég képviselővel. A szervezők pénteken javasolják majd a 2009-es, vagy 2010-es magyarországi rajtot, de Újhelyi szerint a későbbi dátum tűnik az esélyesebbnek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány már elkészítette azt a hatástanulmányt, amely szerint a Dakar-rali indulása jóval nagyobb turisztikai bevételeket hozhat az egyébként holtszezonnak számító januárban a 2 millió eurós licenszdíjnál, ezért is vállalta a kormány a díj befizetését.

Az ÖTM ezen kívül felajánlotta a francia cégnek Balaton-környéki vitorlás-, golf-, lovas-, triatlon-, kerékpáros- és futóversenyek rendezését. Ezzel a térség idegenforgalmát jelentősen fel lehetne lendíteni.