2010 a biológiai sokféleség éve – a Fõvárosi Állatkert is részt vesz a programokban

Az idei évet a biológiai sokféleség nemzetközi évének nyilvánította az Egyesült Nemzetek Szervezete, még 2002-ben. A programban világszerte több ezer természetvédelemmel foglalkozó szervezet vesz részt, többek között az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA). Ennek megfelelõen a Fõvárosi Állat- és Növénykertben is lesznek a biológiai sokféleséghez kapcsolódó rendezvények az idén.

Az élõvilág sokféleségét fókuszba helyezõ ENSZ-évet január 12-én nyitotta meg Ban Ki Mun, a világszervezet fõtitkára, valamint Angela Merkel, a Biológiai sokféleség egyezmény részes feleinek soros elnökségét betöltõ Németország szövetségi kancellárja.

Magyarországon a legtöbb program május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján lesz, de sok más ehhez kapcsolódó rendezvényt is terveznek az állatkerti szakemberek. Ezek között szerepel például egy új ízeltlábú bemutató átadása, amely azért is fontos, mert éppen ez az állatcsoport foglalja magába a legtöbb fajt, így kifejezetten alkalmas a sokféleség bemutatására.

A világ állatkertjeit évente több mint 600 millió ember – a Föld lakosságának egytizede – keresi fel. Így ezeknek az intézményeknek egyedülálló lehetõségük van arra, hogy megismertessék az emberekkel az élõvilág sokféleségét, és annak jelentõségét a bioszféra, illetve az emberiség szempontjából – fogalmaz az Állatkert közleménye.