2007-ben is "Éljen 140/90 alatt!"

Minősített asszisztens-képzés, a háziorvosok továbbképzése, tanácsadó kézikönyv és ingyenes információs vonal. Ezekkel próbálja idén a Magyar Hypertonia Társaság felhívni a figyelmet a magas vérnyomás problémájára, illetve segítséget nyújtani a betegek kezeléséhez.

A Magyar Hypertonia Társaság 2005 őszén indította útnak az “Éljen 140/90 alatt!” programját, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a magas vérnyomás problémájára. Ez a betegség a felnőtt lakosság több mint 30 százalékát érinti ugyanis, és nagyban növeli számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát – mondta Dr. De Chátel Rudolf a Társaság elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

A kezdeményezésbe több mint ezer orvost is bevontak, akik a kezelt betegek állapotáról, a terápia haladásáról adatlapokat készítettek. Az orvosok által idén leadott úgynevezett regiszterek alapján az látszik, hogy a program indulása óta csaknem 50 ezerrel több beteg érte el a kitűzött 140/90 higanymiliméteres vérnyomásértéket. Az idei felmérés arra is rámutatott, hogy a felvilágosító munka és a gondozás eredményeként 15 százalékról 7 százalékra csökkent a nem kezelt hypertoniások száma.

2007-ben is folytatódik a kampány. Ennek részeként a Társaság a háziorvosok és kezelőorvosok mellett dolgozó asszisztensek továbbképzését indítja el márciusban és áprilisban. A kreditpontos továbbképzés végén a Társaság a képzést sikeresen teljesítő asszisztenst “a Hypertonia Gondozás Minősített Asszisztense” címmel tünteni ki.

Az asszisztens továbbképzés mellett az ország négy nagyvárosban folytatódik a háziorvosok továbbképzése is, ahol nemcsak előadásokat hallgathatnak meg, hanem esettanulmányok feldolgozásával fejthetik ki véleményüket a kezelési irányelvekről.

A betegek részére Tanácsadó kézikönyvet állítottak össze, amelynek egyes részeit a havi rendszeres orvos-beteg találkozásokkor adják át a magas vérnyomásban érintetteknek. A programba bevont betegek emellett feliratkozhatnak egy rendszeres SMS, e-mail és levél értesítő szolgálatra is. Továbbá a Magyar Hypertonia Társaság idén újra elindítja tanácsadó vonalát a 06 80 203 523 -as számon. Az ingyenesen hívható számon április 2-tól várják a magasvérnyomás-betegség iránt érdeklődők kérdéseit.