2007, avagy a Zöld turizmus éve

2007, avagy a Zöld turizmus éve
A környezettudatosság szerepét akarja hangsúlyozni a Magyar Turizmus Zrt., ezért meghirdette a Zöldturizmus Évét. A természetjárás, a nemzeti parkok, a kerékpározás, a vízi- és a lovasturizmus népszerűsítése a tematikus év célja.

A magyarok fele az elmúlt három évben egyetlen hazai nemzeti parkban sem járt és nem szokott túrázni vagy lovagolni sem – derült ki a Magyar Turizmus Zrt. felméréséből. Az idei, tematikus évet ezért a zöldturizmus népszerűsítésére dolgozták ki. Ez azt jelenti, hogy a belföldi utazóknak olyan aktív kikapcsolódási formákat ajánlanak, mint a természetjárás, a lovaglás, a kerékpározás vagy a vízisportok.

Zöld programok

A kampányév egy nagyszabású, országos akcióval indult március 24-én, amikor is az ország 9 régiójában 11 kincskereső bázis várta a „zöldutazókat”, ahonnan öt-öt, felfedezésre váró természeti kincset kellett megkeresniük az erre szervezett túrákon. Minél több kincset talált meg egy játékos, annál értékesebb nyereményeket vihetett haza.
Április közepén a lovas kalandozásé lesz a főszerep. Ennek keretében indul a Család Lovardája Program, melynek résztvevő létesítményei egy hétig féláron kínálják a szolgáltatásaikat. Májusban a balatoni természeti értékeké lesz a főszerep, júniusban pedig az ország tíz nemzeti parkja mutatkozik be Budapesten, a Pál-völgyi barlang kőfejtőjénél. Szeptemberben az autómentes közlekedésre hívják fel a figyelmet, októberben pedig megrendezik az Európai Madármegfigyelő Napokat.

Tematikus kiadványok

A Magyar Turizmus Zrt. számos kiadvánnyal kíván a zöldutazók segítségére lenni az úticél, illetve a program kiválasztásában. Az „52 hétvége – 52 túraajánlat” az ország legszebb, 2–4 napos túraútvonalait mutatja be magyarul. A „Nemzeti parkok” című, három nyelvű leporelló hazánk 10 nemzeti parkjába invitálja az olvasót. A „Lóháton” című kiadványból a hazai lovas létesítményekről és szolgáltatásokról tájékozódhatnak az érdeklődők, a kerékpáros térkép hazánk kerékpáros túraútvonalait, míg a vízi turisztikai térkép a vízitúra lehetőségeket mutatja be. A központi anyagok mellett természetesen régiós kiadványok és eseménynaptárak is az utazók rendelkezésére állnak.
A kampányról a www.itthon.hu internetes oldalon folyamatosan lehet tájákozódni.

Nemzeti parkok hete
Tudod, mennyi természeti kincset rejtenek nemzeti parkjaink és védett természeti területeink? Még nincs programod a nyári szünetre? Nem kell tovább keresgélned, ugyanis az iskola befejeztével máris indul a Magyar Nemzeti Parkok hete. Egy héten keresztül mindennap ingyenes vagy kedvezményes programokkal, belépőjegyekkel és szakvezetéssel várnak téged és családodat a nemzeti parkok. Tíz nemzeti park legalább száz programjából választhatsz.
Ízelítőül náhány kalandos program
– Aggteleki Nemzeti Park: élménytúra a Fürkész tanösvényen, lovas kocsikázás hucul lovakkal, Szent Iván-napi játszóház
– Bükki Nemzeti Park: dél-bükki kalandozások – kerákpáros körtúra; túra a kaptárkövek nyomában; a gyógynövények erejével, a gyógyfüvek titkai
– Hortobágyi Nemzeti Park: gyalogtúra szakvezetéssel a Hortobágy halastavi tanösvényen
– Kiskunsági Nemzeti Park: hajnali madárdalos túra a Fehér-tónál, túra a fülöpházi buckavidéken; Szent Iván-éji Vígasság Bugacpusztán
– Duna–Dráva Nemzeti Park: szakvezetéses túrák például a Kelet-Mecsekben, Gemencen, a Közép-Dráván