2006 szeptemberétől itt az új uniós útlevél

2006 szeptemberétől az új igénylők már egységes európai uniós útlevelet kapnak. A burgundi- vörös színű dokumentum a biometrikus személyazonosítók rögzítésére is alkalmas lesz.

Az új úti dokumentum várhatóan többe kerül majd a jelenleginél – tájékoztatta Tóth Zoltán a Belügyminisztérium főosztályvezetője a Független Hírügynökséget. Az új útlevélre az egységes európai uniós szabályozás miatt lesz szükség. Az okmány a jelenlegihez hasonló fűzött könyvecske marad, az adatok azonban az első oldalra kerülnek, a borítóba pedig egy chipet és egy antennát helyeznek el, ami alkalmas lesz az úgynevezett biometrikus azonosítók tárolására. A chipekbe kód, digitalizált arckép, és ujjlenyomat kerül majd. Az adatok feltöltését, és az útlevelek készítését változatlanul a Belügyminisztérium Központi Hivatala végzi.

Az digitális adatok helyességét az útlevél igénylők egy speciális olvasóberendezéssel az okmányirodákban ellenőrizhetik majd, ehhez hasonló eszköz a határőröknél lesz még, más nem férhet majd a biometrikus adatokhoz.