2006 ősz: eddig két tüntetőt és három rendőrt ítéltek el

Eddig összesen két, bűncselekmény miatt indított eljárásban született jogerős ítélet a 2006-os őszi zavargások kapcsán, tüntetők ellen. Rajtuk kívül 2, az akkori Rebisz állományába tartozó rendőrt ítéltek el jogerősen. Az őszi tüntetésekről egyébként 472 embert állítottak elő, 284-es bűncselekmény, 117 embert szabálysértés, 71 embert egyéb szabályszegés miatt. A 2006-os zavargásokkal kapcsolatos ügyek kedden az Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi bizottság ülésén is fő napirendi pontok lesznek.

A Független Hírügynökség információi szerint a Parlamentben kedden kora délután ül össze az Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi bizottság, melynek tervezett napirendjén a 2006. szeptemberi és október 23-i utcai eseményekkel kapcsolatos vizsgálatok értékelése és meghallgatások szerepelnek. A meghívott rendőri vezetők – Bencze József országos- és Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány várhatóan az idei őszi rendőri készültségről is beszámolnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint a 2006-os őszi zavargások kapcsán, szeptemberben és októberben összesen 472 embert állítottak elő . Bűncselekmény miatt 284-et, szabálysértés miatt 117-et, egyéb jogsértés miatt 71 embert.

A büntetőeljárást eddig 62 ember ellen szüntették meg. Egy ember ügyészi megrovást kapott, két embert elítéltek. 219 ember ügye még folyamatban van, illetve közöttük van olyan, amiről nincs információ.

A szabálysértési eljárások közül 12-t szüntettek meg, 3 ember esetében a bíróság az önkormányzat hatáskörébe utalta az ügyet, egy ember figyelmeztetést kapott, 12 emberre pénzbírságot róttak ki, hét ember elzárást kapott, 82 ember ügyéről nincs információja a rendőrségnek.

A BRFK rendőrei közül 7 ellen indult büntetőeljárás, illetve ezzel párhuzamosan fegyelmi eljárás. Közülük ötnek az ügye büntető szakban van és ítélet még nem született. Egy rendőrt első fokon, nem jogerősen elítéltek, egy másik rendőr elleni eljárást még az ügyészség megszüntetett.

A fegyelmi eljárások közül hat még mindig tart, de felfüggesztették, egy ember ellen pedig megszüntették a fegyelmi eljárást.

A Rendőrségi Biztonsági Szolgálat tagjai közül 45 ember ellen indult büntetőeljárás. Hat ügyben, 13 rendőr ellen indított eljárásban megszüntették a nyomozást, egy ember esetében ez még nem jogerős. Egy rendőr ellen még tart a nyomozás.

15 rebiszes 15 ügyben 31 rendőr elleni eljárás van bírói szakban. Egy rendőr ügyében még nem tűzték ki a tárgyalást, 11-et jogerősen felmentettek, nem jogerősen pedig 9-et. Három rendőrt jogerősen, másik hármat nem jogerősen ítéltek el. Pótmagánvádat négy rendőr ellen nyújtottak be.