20 utca már megújult, 22 még hátravan idén a fővárosi útfelújítási programban

Lezárult a fővárosi útfelújítási program idei első üteme, szombattól már a megújult Törökbálinti úton is lehet közlekedni – jelentette be Demszky Gábor főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. A Podmaniczky Programban 2009-ben 20 utcában cserélték ki a burkolatot, ez csaknem 1 milliárd forintba került. Az útrekonstrukció augusztusban folytatódik, a második ütemben 22 utcát újítanak fel.

Idén eddig 14,6 kilométeren cserélték ki a teljes útburkolatot, ami 20 utcát érintett. Demszky Gábor szerint ez kevesebb a korábbi évekhez képest, de most csak ennyit lehet teljesíteni, hiszen párhuzamosan folyik a 4-es metró építése, ehhez kapcsolódóan 10 tér átalakítása, a főgyűjtőcsatorna munkálatai és a rakpartok építése. A városvezető elmondta: eddig 1 milliárd forintot költöttek az útfelújításokra 2009-ben, aminek a 40 százaléka állami támogatás volt.

A főpolgármester arról is beszélt: néhány hét múlva további 22 utcát építenek újjá 2,5 milliárd forintból. A közel 20 kilométernyi szakaszon a tervek szerint novemberig tartanak a munkálatok. Az érintett szakaszok között szerepel a Thököly út a Dózsa György út és a Nagy Lajos király útja közé eső része, a Budai alsó rakpart, a Hűvösvölgyi út, a Ferihegyi út és a csepeli Szent István út hosszabb szakaszai is.

Demszky Gábor elmondta: már a 2010-es terveket is megvannak, amikor 75 kilométer, vagyis 87 útszakasz újul meg. Ez érinti majd a budai várbusz teljes vonalát is, jövő év végére pedig azt lehet mondani, hogy az ötéves programban egy Budapest-Belgrád útvonalnyi, vagyis 530 kilométernyi út újult meg összesen.