20 százalékkal több jut a zöldség-gyümölcstermesztőknek

20 százalékkel több nemzeti támogatást kapnak 2011-ben a Zöldség-gyümölcs Termelői Csoportok (TÉSZ). A Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a TÉSZ-ek beruházásaihoz szükséges öt százalékos nemzeti támogatást 25 százalékra emelik.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint így a termelői szerveződések hatékonyan tudják tárolni, csomagolni és értékesíteni tagjaik termékeit, megnövekedett vagyonuk pedig elegendő fedezetet ad a tevékenységük finanszírozásához. Az uniós rendelkezések szerint, ha a tagállamok legalább 5 százalékos támogatást adnak beruházásokhoz, akkor az EU a költségek felét megtéríti. A minisztérium forrásbővítésének célja, hogy a termelői csoportok eladósodás nélkül váljanak szilárd, elismert szervezetté.

TÉSZ-ek 1999 óta működnek Magyarországon, azóta kapnak nemzeti támogatást. Az EU csatlakozás után a nemzeti támogatást közösségi támogatás váltotta fel, ami kiegészült nemzeti forrásokkal is. Az Unió a zöldség-gyümölcs piacszervezés reformját követően, 2008-tól megerősítette a termelői csoportok szerepét az új tagállamokban.