20 perc per szalonnakilogramm

Új ukrán és talán világrekord született Ukrajnában az egy kilogramm szalonna megevését illető percek tekintetében. A Luckban megtartott III. Ukrán Szalonnabajnokság győztese egyiptomi turistautat nyert.

Immár harmadszor rendezték meg Ukrajnában a hagyományos ukrán eledelként számon tartott disznószalonna országos fesztiválját. A FÁK országok lakosainak körében legendás híre van az ukrán szalonnának. A történelmi feljegyzések szerint a mongol-tatár megszállás évszázadai során a Kijevi Rusz lakosságát ez a – tatárok által megvetett – étek mentette meg az éhhaláltól.

A szalonna Luckban megtartott országos ünnepén számos világrekord-kísérletet tartottak. A kétnapos ünnepen megválasztották például a kövérség királyát, a legszebb malacot, illetve az egységnyi szalonnamennyiséget leggyorsabban elfogyasztó embert. A III. Lucki Szalonnabajnokságon ez utóbbi kategóriában Vlagyimir Sztrihanyin lett a nyertes, aki 20 perc alatt költött el 1 kilogramm szalonnát. Nyereménye egy turistaút Egyiptomba, ahol valószínűleg nélkülöznie kell az arab országban tisztátalan állatnak tartott sertésből készült kedvencét.

A fesztivál keretében elkészítették a világ legnagyobb szalonnatortáját is, amelyhez 180 vekni kenyeret, 105 kilogramm szalonnát, 9 liter tormakrémet, továbbá megszámlálatlan mennyiségű hagymát, petrezselymet és fokhagymát használtak fel. A szalonnabajnokság keretében a decemberre kitűzött parlamenti választásokra nézve megalakult az Ukrán Szalonnakedvelők Pártja is, amely az alapítók véleménye szerint meglehetősen sok voksot von majd el a mind népszerűtlenebb politikai pártoktól.