2-3 hétig lehet büdös Miskolcon

2-3 hétig lehet büdös Miskolcon
Miskolc – A hét elején Miskolc nagy részén órákon keresztül kellemetlen szagot lehetett érezni. Mint azt megtudtuk, egy cég engedéllyel “trágyázási munkálatokat” végez. Káros-e a környezetre ezen tevékenység? Milyen jellegű ez a munka annak tekintetében, hogy a város több kerületében is ennyire érezni lehet ezt? – kérdeztük többek között az illetékest.

– Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget 2012. szeptember 28-án levélben értesítette a Szirák-Farm Termelő Kereskedelmi- és Szolgáltató Kft. (Borsodszirák), hogy a sajóecsegi szervestrágya tárolóból az ott érlelt sertéstrágya kiszórását előreláthatólag 2012. október 15-én elkezdik. – nyilatkozta érdeklődésünkre Dr. Kopácsi Éva, az ÉMI-KTVF igazgatója. – A szerves trágyát a telephez tartozó Sajóecseg településtől észak-nyugatra kb. 1000 m-re, a 26-os főúttól keletre 140 m-re elhelyezkedő trágyatárolóban tárolják.

Kiderült az is, hogy a gazdasági társaság a sajóecsegi sertéstelepen folytatott nagy létszámú állattartási (sertéstenyésztés) tevékenység végzésére környezethasználati engedéllyel rendelkezik. Ezen határozat előírásaihoz tartozik, hogy az almostrágya termőföldre történő kiszórása csak az őszi hónapokban végezhető október 15-e után, és a munkálatok megkezdése előtt legalább 8 nappal írásban kell értesíteni a Felügyelőséget, illetve a trágyázások megkezdése előtt 5-10 nappal a trágyázással érintett területek önkormányzatait.

– A trágya kiszórásánál, trágyalé kiöntözésénél figyelembe kell venni a szélirányt, szélsebességet, hőmérsékletet, különös tekintettel a települések belterületéhez közeli területek esetén. – tette hozzá Dr. Kopácsi Éva. – A trágya fedését, talajba forgatását (szántást) a mezőgazdasági területre történő kiszórás után azonnal el kell végezni. A Kft. tájékoztatása szerint a munkavégzés időtartama előreláthatólag 2-3 hét lesz, az időjárástól függően. A naponta kiszórt trágyát folyamatosan leszántják, és a területet lezárják. A kiszórástól a talajba történő bemunkálásig eltelt idő alatt, illetve a trágyatelep megbontása következtében a környéken igen erős szaghatás várható.

ÉM-JLI


Kellemetlen szag Miskolc felett

Miskolc – Megírtuk: hétfőn a borsodi megyeszékhely nagy részén orrfacsaró bűzt lehetett érezni.

Trágya szag terjeng Miskolc felett

Miskolc – Hétfőn délután a borsodi megyeszékhely nagy részén orrfacsaró bűzt lehetett érezni.