1956 a Föld körül – fotókiállítás a Szabadság téren

Az 56-os megemlékezésekhez kapcsolódva nyílik fotókiállítás pénteken délután Budapesten. A Miniszterelnöki Hivatal támogatásával és az 1956-os Intézet Közalapítvány szakmai segítségével megvalósuló szabadtéri tárlaton 100 fotón keresztül ismerhetik meg a látogatók, hogy mi történt 1956-ban a világ más városaiban. Az 1956 a Föld körül című fotókiállítást a Szabadság téren a Magyar Televízió épülete előtti parkban nézhetik meg az érdeklődők november 4-ig – tájékoztatta hétfőn a Független Hírügynökséget a kiállítás szervezője, a SuperGroup csoport.

A szabadtéri fotókiállítás célja, hogy egy tágabb kitekintésben mutassa be 1956-ot. A látogatók nem csak politikai, hanem kulturális, zenei, művészeti, vagy éppen bulvár hírekkel is találkozhat az akkori sajtó híreit olvasgatva, és a hozzá tartozó képeket nézegetve.

A kiállítás képeit a szervezők különleges fóliára nyomtatják és kétoldalú, kifejezetten erre az alkalomra készíttetett úgynevezett backlight display-en mutatjuk be. Ez a szerkezet teszi lehetővé, hogy a kiállítás ne csak nappal, hanem egy belső megvilágítással este is látható legyen. A tárlatot hanginstalláció egészíti ki. A látogató az 50-es 60-as évek zenéit hallhatja, miközben végigsétál a képek között.

A kiállítás szervezője a SuperGroup csoport. A köztéri projektek kitalálásával foglalkozó csapathoz köthető például a Parlament becsomagolása 2004-ben, és a SuperGroup szervezésében valósult meg tavaly a JövőKép ’56 című szabadtéri installáció, amelyet csaknem 250 ezer látogató nézett meg.

Az 1956 a Föld körül című fotókiállítást Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója nyitja meg pénteken délután kettőkor.

Bővebb információ a kiállításról a: www.56afoldkorul.com oldalon olvasható.