Átverés az igazinak hitt szellem?

Átverés az igazinak hitt szellem?
Ezt a fotót eddig igazi bizonyítéknak tartották arra nézve, hogy szellemek igenis léteznek. 15 év után azonban előkerült egy képeslap…

Közel 15 évvel ezelőtt 1995. novemberében kigyulladt és porig égett a városháza Shropshire megye Wem településén. Miközben a ház égett egy amatőr fotós Tony O’Rahilly különös képet készített. Erre akkor döbbent rá, amikor előhívta a felvételeket, köztük egy olyat, amin a lángok előtt az erkélyen egy kislány halovány, mégis jól kivehető alakja látható – szólnak a korabeli beszámolók. A világ úgy üdvözölte a képet, mint ami igazi bizonyítékot szolgáltat a szellemek létezésére. A képet egy szakértő is hitelesítette, miután megállapította, hogy negatív az előhívott kép fordítottja, ezzel mindenfajta képmanipulálást lehetőségét kizárta (bár kételkedők így is akadtak szép számmal). A szellemkislány a legenda szerint az a 14 éves Jane Churm, aki Wem városának legpusztítóbb 1677-es tűzesetét okozta, azzal, hogy levert egy égő gyertyát, s ami miatt a fél város leégett. A lány szelleme állítólag azóta is kísért a környéken.

Hogy mi ingatta meg a fotó hitelességét 15 év után? A Daily Mail beszámolója szerint egy 77 éves szemfüles nyugdíjas és egy 88 éves képeslap, ami véletlenül került a bácsika kezébe. Brian Lear jól emlékezett a WEM településen leégő Városháza esetére, s az utána megjelenő szellemlányos fotóra. Amikor a helyi újságban nosztalgikus jelleggel elhelyezett 1922-es képeslapot meglátta, valami nem hagyta nyugodni. A képeslapon ugyanis a lovaskocsi, a járókelők és épületek mellett egy fehér ruhás, nyári kalapos kislány is látható. Majd rájött, a két lány, ugyanaz a lány. A WEM-szellem ugyanazt a ruhát és kalapot viseli, mint a képeslapon látható lány, s a hajhosszuk, az arcformájuk is megegyezik.

Nézze meg a két felvételt >>>

Greg Hobson, a Nemzeti Média Múzeum múzeum szakértője a régi fotó és képeslap vizsgálata után azt mondta, hogy teljesen meggyőződött arról, hogy a két felvételen ugyanazt a lány látható. Ez azt jelenti, hogy O’Rahilly képe átverés.
“Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy ez a rejtély is megoldódott.” – jelentette ki a szakember.
– MON –Sporthírek