Helyi gazdaság

2013.02.06. 13:25

EU-büdzsé - Csehországnak elfogadhatatlan a javaslat

Prága, 2013. február 6., szerda (MTI) - Az uniós költségvetés tervezete mai formájában Csehország számára elfogadhatatlan - jelentette ki Petr Necas cseh miniszterelnök szerdán Prágában, a képviselőház európai bizottságában, a kormány álláspontját ismertetve az EU következő hétéves (2014-2020) költségvetésével kapcsolatban.

Prága, 2013. február 6., szerda (MTI) - Az uniós költségvetés tervezete mai formájában Csehország számára elfogadhatatlan - jelentette ki Petr Necas cseh miniszterelnök szerdán Prágában, a képviselőház európai bizottságában, a kormány álláspontját ismertetve az EU következő hétéves (2014-2020) költségvetésével kapcsolatban.Necas úgy vélte: az Európai Tanács soron következő ülésén csökkenteni fogják ugyan a költségvetést, de ez valószínűleg nem fogja érinteni a közös mezőgazdasági politikát és a kohéziós alapokat. Szerinte már csak egyedi módosításokra van lehetőség.

Prága arra fog törekedni, hogy a következő hét év uniós költségvetéséből minél nagyobb összeget szerezzen meg - tette hozzá.

"A Cseh Köztársaság nem tud olyan nagy volumenű összeget megszerezni, mint korábban" - jegyezte meg Necas. Hozzátette: a kormány célja, hogy olyan összeget szerezzen, amely egy lakosra átszámítva mintegy a hatodik helyre tenné Csehországot az európai uniós tagállamok között.

"Meggyőződésem, hogy az európai költségvetés a szolidaritás eszköze kell hogy legyen a kevésbé fejlett országokkal szemben, de nem lehet a szolidaritás eszköze a kevésbé felelősen gazdálkodó országokkal szemben" - hangsúlyozta a cseh miniszterelnök.

Necas és a cseh parlamenti képviselők a találkozón bírálták az Európai Bizottságot, hogy röviddel a tárgyalások felújítása előtt még mindig nem hozzáférhetőek a legutolsó költségvetési javaslatok és elképzelések. A miniszterelnök úgy vélte: az Európai Bizottság szándékosan jár el így, hogy az egyes országok küldöttségeinek minél kevesebb ideje legyen a javaslat áttanulmányozására és a számok ellenőrzésére.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!