Átmeneti könnyítést ad az egészségügyi miniszter

Ha a kórházi ápolónak írásos engedélyt ad az orvos, és ezt a munkaköri leírásban is rögzítik, akkor átmenetileg változatlanul elvégezhet olyan tevékenységeket, amit egy friss jogszabály alapján csak uniós liszenszvizsgával tehetne – jelentette be kedden Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Mint mondta, az érvényes mûködési engedéllyel rendelkezõ szakdolgozók 6 százalékát, 5444 fõt érintene a változás, de elfogadta a kórházak érvét, hogy nélkülük nem biztosítható a folyamatos ellátás.

Az érvényes mûködési engedélyû 83 722 egészségügyi szakdolgozóból 5444 került abba a helyzetbe, hogy hiába van OKJ-vizsgája, bizonyos mûveleteket nem végezhet el a továbbiakban – például infúziót, vénás injekciót nem adhat be -, amíg le nem teszi az uniós liszenszvizsgát, aminek szabályai azonban jelenleg még hiányoznak. Helyettük csak orvosok csinálhatnák ezeket a rutin beavatkozásokat.

Székely Tamás egészségügyi miniszter kedden sajtótájékoztatón közölte: azt változatlanul fontosnak tartja, hogy mindenki a képzettségének megfelelõ munkát végezze, de elfogadta a kórházak azon véleményét, hogy az ötezer szakdolgozó nélkül nem képesek biztosítani a folyamatos ellátást.

Ezért átmeneti könnyítésképpen lehetõség lesz arra, hogy az orvos írásos engedélyt adjon a problémás mûveletek elvégzésére, és ezt az ápoló munkaköri leírásában is rögzíteni kell – mondta Székely Tamás. A felmentés a majdani liszenszvizsga megszerzéséig szól, a vizsgafeltételek megjelenése után azonban új engedély már nem adható ki – tette hozzá.

Székely Tamás hangsúlyozta, hogy azért csak 5400 dolgozót érint a probléma, mert a többi szakalkalmazottra – például szakápolókra és diplomás ápolókra, szülésznõkre, mentõtisztekre és -ápolókra, védõnõkre -, összesen 72-féle magasabb végzettséget szerzett egészségügyisre nem vonatkozik a rendelet.