Átigazoló orvosok

Szalóczi Katalin
Szalóczi Katalin
Egyesek megfogalmazása szerint röghöz kötné a kormány az ifjú orvosokat: ahány évig élveznék egy kórház támogatását a szakorvosi vizsga megszerzéséig, azt követően ugyanannyi évig kötelező volna szakorvosként ott dolgozniuk. – Szalóczi Katalin jegyzete.

Egyesek megfogalmazása szerint röghöz kötné a kormány az ifjú orvosokat: ahány évig élveznék egy kórház támogatását a szakorvosi vizsga megszerzéséig, azt követően ugyanannyi évig kötelező volna szakorvosként ott dolgozniuk. Vagy vissza a képzésükre fordított milliókkal!


Igazat kell adni annak az érvelésnek: ha az állam orvosonként milliókat költ arra, hogy tudásuk, gyakorlatuk, kvázi értékük növekedjék, akkor joggal ragaszkodik ahhoz, hogy ez az érték helyben hasznosuljék. Azon sem akad fenn senki, hogy egy-egy focista átigazolása esetén milliókat kell leperkálnia az átigazoltató egyesületnek. Csakhogy, hol van egy szakorvos fizetése egy focistáétól!

Szokásos érvelés: az egészségügyi alapba befolyó befizetésekből nem telik többre. Ez belátható. Az már kevésbé, miért teszi zsebre egy szintén egyetemet végezett fiatal közgazdász, akinek sikerül a bankszakmában elhelyezkednie azt a volt gimnáziumi osztálytársát, aki még plusz 4-5 évet „rátanul” az egyetemi tanulmányaira? S hogy miért kap kézhez fele annyi pénzt havonta egy emberéletekért felelős szakorvos, áttanult évtizedek után, mint egy fillér járulékot életében nem fizető nyolcgyerekes analfabéta? S ha már az analfabétizmusra esett a szó: a különféle képzésekre fordított állami pénzekből tényleg csak a külföldön szerencsét próbáló orvosoké jelentené a kidobott milliárdokat?

– Szalóczi Katalin –

Kapcsolódó cikk:

Doktornő, a maga szíve…?
Nem kevés terhet vállal magára az, aki ma szakorvossá szeretne lenni Magyarországon. Már most sem nagyon állhatnak tovább következmények nélkül a frissen végzett szakorvosok a „kiképző” kórházakból