Árvízvédelmi készültség a Hernádon – útlezárások várhatók

A nagy esőzések miatti áradásnak már két halálos áldozata is van Szlovákiában, ahol harmadfokú készültség van érvényben a Hernád mentén. Hazánkban is árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Hernádra. Már harmadfokút…

A legnagyobb értékek Kárpátalján fordultak elő, de a Felvidéken – a Sajó és a Hernád vízrendszerében – sem volt ritka a 100 millimétert meghaladó csapadékmennyiség.

Az elmúlt nap folyamán újabb, jelentős, területi átlagban 20-40 milliméter csapadék hullott folyóink vízgyűjtőin. Ettől lényegesen nagyobb 40-70 milliméteres értékeket mértek a Hernád külföldi vízgyűjtő területén, elsősorban a Gölnic felső szakaszán. A Hernád legnagyobb mellékága, a Tárca árhulláma éjszaka tetőzött Eperjesnél, míg az alatta lévő szakaszán folyamatos áradás tapasztalható – tájékoztatott Csont Csaba, az ÉKÖVIZIG szóvivője.

Árvízvédelmi készültség

Az áradó jellegű vízállásokra tekintettel a csütörtök 10 órától a Hernád menti, HernádnémetiHernádszurdoki és HidasnémetiBőcsi árvízvédelmi szakaszok teljes hosszán II. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, déltől harmadfokút….

A Hernád folyó mentén kiépült, ÉKÖVIZIG kezelésében lévő árvízvédelmi fővédvonalakon megkezdték a védekezési munkák előkészítését (védelmi erők, eszközök, anyagok helyszínre irányítása) a várható tetőzési szintek figyelembevételével. A Hernád folyó mentén összefüggő árvízvédelmi védvonal nem épült ki, a nyílt ártéri területeken található települések bevédésére.

Önkormányzati feladat

Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Halmaj, Ináncs, Ócsanálos, Gesztely, Bőcs települések védelmére községi körtöltések épültek, amelyeken a árvízvédekezés a helyi önkormányzatok feladata. Felsődobsza, Nagykinizs, Hernádkércs, Szentistvánbaksa települések védelmére nem épült, míg Bőcs község védelmére csak részlegesen épült ki a körtöltés, ezért ezen települések mély fekvésű szélterületeit a levonuló árhullám veszélyeztetheti.

A Hernád várható magas árhulláma a Sajó folyóHernád torkolat alatti – alsó szakaszán további körtöltéssel nem rendelkező települések (Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs, Nagycsécs, Muhi, Ónod, Sajólád) mélyebb fekvésű területei elöntéssel veszélyeztetheti. A veszélyeztetettség mértékét az időközben a Hernád magyarországi szakaszán bekövetkező tetőzések ismeretében pontosítják.

A hullámtéri, illetve nyílt ártéri területeken átvezető közutak mély vonulatait a levonuló árhullám elöntheti, azokon a közlekedést várhatóan ideiglenesen szüneteltetni kell az alábbi településeket összekötő közutakon:

· Novajidrány-Vizsoly,
· Ináncs-Hernádszentandrás-Pere,
· Halmaj-Kiskinizs-Hernádkércs,
· Sajólád-Bőcs,

· Köröm-Girincs,
· Sajóörös-Kesznyéten.

Az ÉKÖVÍZIG a kezelésében lévő I. rendű árvízvédelmi vonalakon folytatott védekezési munkákon túl, külön kérésre a B.-A.-Z. Megyei Védelmi Bizottságon keresztül az önkormányzatok részére szakmai segítséget nyújt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a várható tetőzések:
Hernád – Hidasnémeti 390 ± 20 centiméter 2008.07.25. délután-este

Hernád – Gesztely 400 ± 20 centiméter 2008.07.27.
A Hidasnémeti vízmércén a készültségi fokozatok elrendeléséhez szükséges vízállások:
I. fok: 200 cm
II. fok: 250 cm
III. fok: 300 cm
Az előre jelzett tetőzési értékek várhatóan, átlagosan 30-40 cm –rel maradnak el a 2006. évi eddigi legnagyobb árvíz szintjétől.

Kapcsolódó cikkek: