Friss hírek

2011.03.24. 22:05

FÜHÜ ANNO: 2008. március 26.

<p>Három évvel ezelőtt, 2008. március 26 -án bocsánatot kért az a középiskolás, aki óra közben rátámadt egyik tanárára.</p>

Három évvel ezelőtt, 2008. március 26 -án bocsánatot kért az a diák, aki pár nappal korábban rátámadt óra közben a 69 éves fizikatanárára egy budapesti középiskolában. A fiú elmondta: "Játszottam az eszemet a többiek előtt, és ezért csináltam ezt a minősíthetetlen dolgot". Hozzátette, hogy rendes ember szeretne lenni és ehhez tanulnia kell. A botrány egy internetre feltöltött felvétel nyomán robbant ki. A képsorokon az látszott, amint a józsefvárosi középiskola diákja odament a tanárhoz, megrúgta, lökdöste, egy fém csapteleppel fenyegette a pedagógust. A diák ellen fegyelmi tárgyalás indult, majd eltanácsolták, és nyomozás is indult ellene. A pedagógus a történtek után távozott az intézményből.

Ebben az időszakban több olyan budapesti eset látott napvilágot, amelyek főszereplői agresszív gyerekek, fiatalkorúak voltak. A fővárosi Vas utcában 2008. januárjában úgy megvertek egy 18 éves diákot, hogy a fiú később belehalt az ütlegekbe, a Blaha Lujza téren pedig hetekig egy 11 éves fiú terrorizálta az embereket. A Fővárosi Önkormányzat ezért felkért egy szakértői csoportot, hogy állítson össze javaslatcsomagot az iskolai agresszió visszaszorítására. A elkészült tanulmány alapján született meg 2008 májusára a fővárosi intézkedési terv. A főváros nem támogatta, hogy kitiltsák a renitens diákokat az intézményekből, mert a jellemzően hátrányos helyzetű fiatalok így a végzettség megszerzése előtt kihullanának az oktatásból. Azzal sem értettek egyet, hogy leszállítsák a fiatalkorúak büntethetőségének határát, mert azzal kriminalizálnák és végképp megfosztanák őket a szocializáció lehetőségétől. Ehelyett a megelőzésre helyezték a hyangsúlyt. A cél az volt, hogy a pedagógusok le galább 10 százaléka felkészült legyen és reagálni tudjon a verbális és fizikai erőszakra is. Az intézmények és az azokat fenntartó önkormányzatok ezért külső, anyagi támogatást kaptak a tanárok szakmai tréningjeire, az eszközállomány fejlesztésére és prevenciós programok szervezésére. Az intézkedési tervhez 2008-ban 50 millió forintot rendelt a Fővárosi Önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!