Árvíz: Javul a helyzet a Felső-Tisza vidéken

Tovább apadnak folyók és a belvízhelyzet is javul a Felső-Tisza vidéken – tájékoztatott szombat reggeli közleményében a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (FETIKÖVIZIG).

A FETIKÖVIZIG közleménye szerint a Tisza Bodrog torkolat – Nagyhalász közötti, csaknem 40 kilométeres alsó szakaszán még érvényben van az I. fokú árvízvédelmi készültség. Ezt azonban az apadást figyelembe véve várhatóan vasárnap megszüntetik. A Kraszna magyarországi szakaszán is folytatódott a lassú apadás és a Szamos és Túr vízállása is alacsony. A Lónyay-főcsatorna nagyon lassan apad, így ott a készültségi szint nem változott. Ez azt jelenti, hogy a vízfolyás alsó, torkolati szakaszán I. fokú, a fölött pedig II. fokú az árvízvédelmi készültség.

A belvízzel elöntött területek nagysága is csökkent az elmúlt egy napban. A Felső-Tisza Vidéken jelenleg 14.700 hektárt borít belvíz. A főcsatornákon érkező vizeket folyamatosan szivattyúzzák. Egy nap alatt csaknem 2 millió köbméter vizet emeltek át a torkolatoknál – áll a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleményében.